Το οδοντιατρικό τσεκ απ προστατεύει από τον καρκίνο του στόματος
της Δρ. Θεοδώρας Σκούρα από το portal healthview.gr
Η αξία του προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου ανά εξάμηνο έχει αναδειχθεί και τονίζεται συχνά στις εκστρατείες οδοντιατρικής ενημέρωσης αλλά και καθημερινά από όλους τους ευσυνείδητους οδοντιάτρους στους ασθενείς τους.
Το οδοντιατρικό τσεκ-απ είναι η πιο ουσιαστική κίνηση πρόληψης από την πλευρά του ασθενούς μετά την τήρηση της στοματικής υγιεινής στο σπίτι (βούρτσισμα- χρήση νήματος).
Σε ένα τυπικό τσεκ-απ εκτός από τον έλεγχο για τερηδόνα, για οδοντικές βλάβες και για νόσους των ούλων γίνεται προσεκτική παρατήρηση όλων των ιστών του στόματος, από το βλεννογόνο των παρειών μέχρι τη γλώσσα, τα χείλη και τη ροή του σάλιου.
Πριν μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και την ιδιαιτερότητά της στην περίπτωση κακοήθων βλαβών στο στόμα, ας δούμε πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του καρκίνου στο στόμα.
Ο καρκίνος του στόματος είναι μία από τις δέκα πιο συχνές μορφές καρκίνου και ευθύνεται για 200.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο ετησίως.
Το 95% των κακοηθών όγκων στο στόμα είναι της μορφής του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Προσβάλλει στο μεγαλύτερο ποσοστό άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, όμως τελευταία έχει επανέλθει στο προσκήνιο λόγω της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης σε μικρότερες ηλικίες.
Ως παράγοντες εμφάνισης καρκίνου στο στόμα έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως το κάπνισμα, ο συνδυασμός καπνίσματος με αλκοόλ, κάποιοι ιοί αλλά και η ηλιακή ακτινοβολία στην περιοχή του χείλους.
Είναι ιδιαίτερα στενή η σχέση καπνίσματος/καρκίνου του στόματος καθώς 9 στους 10 ασθενείς που προσβάλλονται ανήκουν στην ομάδα καπνιστών ή/και κατάχρησης αλκοόλ.
Η ενοχοποίηση του τσιγάρου και γενικά του καπνού αποτυπώνεται και στην αναλογία προσβολής των δύο φίλων. Τη δεκαετία του 1950 που λιγότερες γυναίκες κάπνιζαν η αναλογία ήταν 6 άνδρες:1 γυναίκα. Σήμερα, στην Ελλάδα η ίδια αναλογία εξισώνει σχεδόν το ποσοστό εμφάνισης σε γυναίκες και άνδρες καθώς πολλές Ελληνίδες καπνίζουν.
Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης σε νεότερες ηλικίες (κάτω των 40 ετών) που διαπιστώθηκε σε μελέτες από το 2000 και μετά, αποδόθηκε περισσότερο στην προσβολή από τύπους ιών HPV και συγκεκριμένα στον HPV16 και 18.
Οι ιοί αυτοί που ευθύνονται και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, θεωρείται πως διασπείρονται και μεταδίδονται μέσω της στοματογεννητικής επαφής ως σεξουαλική πρακτική.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται συνήθως ως διάβρωση, έλκωση ή ογκίδιο που στα πρώτα στάδια είναι ανώδυνο. Η προκαρκινική του μορφή είναι μία λευκή ή ερυθρή περιοχή που μπορεί να διαγνωστεί από τον οδοντίατρο σας κατά το καθιερωμένο τσεκ-απ. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως ο καρκίνος του στόματος ενώ είναι ιδιαίτερα βαριά μορφή καρκίνου, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά επιβίωσης όταν εξαπλωθεί, είναι ο πιο εύκολα διαγνώσιμος τύπος καρκίνου. Η ιδιαιτερότητα της εντόπισης του στο στόμα κάνει εύκολο τον έλεγχο για ύπαρξη προκαρκινικών βλαβών ή τη διάγνωση του σε πρώιμο στάδιο.
Οι καπνιστές επιβάλλεται να υποβάλλονται σε τακτικό οδοντικό και στοματολογικό έλεγχο διότι κατηγοριοποιούνται στη βασική ομάδα κινδύνου. Συχνότερη εντόπιση του καρκίνου είναι στα πλάγια χείλη της γλώσσας ενώ μπορεί να εμφανιστεί και στο έδαφος του στόματος ή το κάτω χείλος, το οποίο και εκτίθεται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που η κοιλότητα του στόματος είναι εύκολα προσιτή για διάγνωση, αυτή γίνεται στο 50% – 60% των περιπτώσεων καθυστερημένα.
Όταν εμφανίζουμε βλάβες όπως πληγές που δεν επουλώνονται για μεγάλο διάστημα και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αίτιο που τις προκαλεί, τότε θα πρέπει να ληφθεί βιοψία από τη βλάβη για μικροσκοπική εξέταση. Σε επίπεδο θεραπείας και ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου καταφεύγουμε βασικά στη χειρουργική αφαίρεση της κακοήθους βλάβης ενώ ακολουθούν ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμός των δύο παραπάνω θεραπειών.
Η εταιρεία που κάνει στην Ελλάδα τον γονιδιακό έλεγχο, στον οποίο υπεβλήθει και η Jolie πριν κάνει τη μαστεκτομή, παράγει και DNA test για την ανίχνευση του ιού HPV. O HPV, συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα. Το test περιλαμβάνει τη λήψη υλικού από τη βάση του λάρυγγα με τη βοήθεια βαμβακοφόρου στυλεού και με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται η ύπαρξη του εν λόγω ιού.
Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα στην χρόνια περιοδοντίτιδα;
της Δρ. Θεοδώρας Σκούρα από το portal health.in.gr
Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει τα ούλα αλλά και το οστό των γνάθων. Συχνά φλεγμονές που δημιουργούνται στα ούλα λόγω της πλημμελούς αφαίρεσης της μικροβιακής πλάκας κατά το βούρτσισμα αφήνονται αθεράπευτες με αποτέλεσμα μια τυπική ουλίτιδα να εξελίσσεται στη χρόνια περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα τα ούλα είναι συχνά διογκωμένα, πιο ερυθρά, φλεγμαίνουν και πολλές φορές υποχωρούν αποκαλύπτοντας μέρος της ρίζας.
Αιτία της χρόνιας περιοδοντίτιδας είναι αποκλειστικά και μόνο η ύπαρξη μικροβιακής πλάκας στα δόντια που δεν αφαιρείται σωστά λόγω αμέλειας στο βούρτσισμα ή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ενός στόματος πολύ ευνοούν την κατακράτηση της (κακότεχνες προσθετικές εργασίες). Όμως εκτός της μικροβιακής πλάκας, υπάρχουν και κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες για τη χρόνια περιοδοντίτιδα.
Ένας από τους πιο σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες είναι αποδεδειγμένα το κάπνισμα. Η αρνητική επίδραση του καπνίσματος στο περιοδόντιο έγκειται στο ότι ρίχνει την άμυνα των περιοδοντικών ιστων, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στην οδοντική πλάκα. Έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση από μία πιο ήπιας μορφής περιοδοντίτιδα σε πιο βαριά μορφή. Ρόλο παίζει και ο αριθμός των τσιγάρων καθημερινά, καθώς η πρόγνωση είναι χειρότερη για τους βαρείς καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως).
Εξάλλου, η νικοτίνη, ως συστατικό του καπνού του τσιγάρου, έχει ενοχοποιηθεί γαι το γεγονός ότι εμποδίζει τη σύνθεση του κολλαγονου, που αποτελεί δομικό συστατικό και των ούλων. Η βλαπτική επίδραση της νικοτίνης εκφράζεται και με τη μείωση της αιματικής κυκλοφορίας στους ιστούς των ούλων, επιβραδύνοντας με αυτόν τον τρόπο την επούλωση των βλαβών. Συμβαίνει συχνά οι καπνιστές να μην παρατηρούν αιμορραγίες στα ούλα τους ακριβώς λόγω αυτής της δράσης της νικοτίνης στην κυκλοφορία. Έτσι πολλές φορές πιστεύουν πως τα ούλα τους δε νοσούν, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα υπάρχει αλλά υποκρύπτεται από τη μείωση της αιματικής ροής στην περιοχή.
Οι επιστήμονες πλεον συμφωνούν πως οι καπνιστές χρειάζονται περισσότερη περιοδοντολογική θεραπεία και πιο συχνές επανεξετάσεις από τους μη καπνιστές. Τα αποτελέσματα της θεραπείας επηρρεάζονται και είναι, κατά κανόνα, λιγότερο ευνοϊκά εαν δεν πεισθεί ο ασθενής να διακόψει το κάπνισμα. Μειωμένο είναι και το ποσοστό επιτυχίας στους καπνιστές όταν η περιοδοντιλογική θεραπεία περιλαμβάνει και χειρουργικό στάδιο. Τα ουλικά μοσχεύματα δε μπορούν να εφαρμοστούν το ίδιο επιτυχώς και φυσικά δυσχεραίνεται σημαντικά η καλή πρόγνωση της τοποθέτησης και διατήρησης ενός οδοντικού εμφυτεύματος.
Βιο-δόντια: Σε τι υπερτερούν τα “νέα” εμφυτεύματα,
της Δρ. Θεοδώρας Σκούρα από το portal lifezone.gr
Η εμβιομηχανική υπόσχεται κατασκευή καινούριων δοντιών από κύτταρα ουλών που θα αντικαταστήσουν τα εμφυτεύματα
Σύντομα, θα μπορείτε να αντικαταστήσετε τις τεχνητές οδοντοστοιχίες με “φυσικά” δόντια που θα κατασκευάζονται σε ιατρικά εργαστήρια. Αυτό ισχυρίζονται ερευνητές του King’s College του Λονδίνου που ειδικεύονται στην εμβιομηχανικη, δηλαδή στη μηχανική βιολογικών ιστών. Το πιο πρόσφατο εργαστηριακό τους επίτευγμα ήταν η κατασκευή “βιο-δοντιών”, δηλαδή απόλυτα φυσικών δοντιών από κύτταρα ούλων και κύτταρα ποντικιών που αναμειχτήκαν και καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο.
Ο ρόλος των μεσεγχυματικών κυττάρων από τα ποντίκια έγκειται στην επαγωγή της ανάπτυξης των επιθηλιακών ουλικών κυττάρων που μετασχηματίζονται τελικώς σε ολόκληρα δόντια. Η πρόκληση για τους επιστήμονες αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί μια φθηνή πηγή μεσεγχυματικών κυττάρων, ώστε τα βιο-δόντια να είναι ανταγωνιστικά των σημερινών εμφυτευμάτων.
Σε όλα τα άλλα επίπεδα τα βιο-δόντια υπερτερούν των εμφυτευμάτων, καθώς η φυσική μορφολογία της ρίζας είναι πανομοιότυπη με τα υπόλοιπα δόντια. Έτσι δεν αναπτύσσονται στο οστό της γνάθου δυνάμεις τριβής που οδηγούν τελικά στην απορρόφηση του οστού, όπως συμβαίνει με τα εμφυτεύματα, παρατηρεί η Δρ. Θεοδώρα Σκούρα.
Επιπλέον ανοίγεται ο δρόμος για την ανάπτυξη και παράγωγη “βιο-εμφράξεων”, δηλαδή σφραγισμάτων από φυσική οδοντική ουσία κατασκευασμένη στο εργαστήριο. Όλες αυτές οι εξελίξεις, όμως, είναι ακόμη σε εργαστηριακό στάδιο και θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μια πενταετία πριν δούμε κάποια εμπορική εφαρμογή τους, λένε οι ειδικοί.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΤΟ www.doraskoura.blogspot.gr
ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
της δρ.ΘΕΟΔΩΡΑΣ (ΝΤΟΡΑ) Γ.ΣΚΟΥΡΑ από το ενθετο “Υγεία” της Ελευθεροτυπίας
Οι παλιοί έλεγαν ότι το στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας του ανθρώπου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σύνδεση της στοματικής υγείας με τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι υπάρχει συγγένεια μεταξύ των νοσούντων από καρδιαγγειακά προβλήματα με τους έχοντες τη νόσο του περιοδοντίου στο στόμα.
Το να αμελεί κάποιος τη φροντίδα του στόματός του οδηγεί σε ουλίτιδα, επακόλουθη περιοδοντίτιδα και κατ’ επέκταση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην καρδιά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία επιβαρύνεται συνεπώς με βακτηρίδια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα.
Αντίστροφα με τα παραπάνω, γενικά προβλήματα υγείας έχουν αντίκτυπο στη στοματική υγεία.
Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η οστεοπόρωση, η οποία προκαλεί αλλοίωση στην οστική μάζα, με αποτέλεσμα αυτή να είναι ελαττωματική, ώστε να μην μπορεί να συγκρατήσει το δόντι στο φατνίο. Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι στους ασθενείς με αιμορροφιλία, δηλαδή κακή πήξη του αίματος, η οποία προκαλεί συνεχή αιμορραγία στις εξαγωγές δοντιών.
Επίσης ένα πρόβλημα στους ασθενείς που έχουν λευχαιμία, αναιμία, διαβήτη ακόμη και τον ιό του AIDS είναι η κακή επούλωση των τραυμάτων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν κακοσμία, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση, να χάνουν τα δόντια τους. Ασθενείς που υποφέρουν από ηπατίτιδα Β, καρκίνο, λευχαιμία, προβλήματα του πεπτικού και εντερικού συστήματος, όπως και ασθενείς σε χημειοθεραπεία παρουσιάζουν στοματικά συμπτώματα, όπως άφθες, έλκη και λεύκα σημάδια, τα λεγόμενα white spots, εμφανή στα ούλα, στα μάγουλα εσωτερικά και στη γλώσσα.
Είναι σημαντικό να αναφερθούμε στα συμπτώματα του μη υγιούς στόματος.
-Ξεκινάμε με τον πονόδοντο, ως το πιο σημαντικό και σύνηθες σύμπτωμα, που μπορεί να σημαίνει πολλά. Ο πονόδοντος είναι από τα παλαιότερα αντανακλαστικά αναγνώρισης προβλήματος και προκαλεί έντονη ψυχολογική διαταραχή.
-Η κακοσμία είναι ένα άλλο σύμπτωμα, η οποία προκαλείται κυρίως από κακή στοματική υγιεινή, τη λεγομένη οδοντική πλάκα, η οποία δημιουργεί ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και τερηδόνα. Η κακοσμία μπορεί να οφείλεται επίσης σε χαλασμένο δόντι κάτω από σφράγισμα και την ύπαρξη αποστήματος.
-Η παρουσία αποστήματος είτε στα ούλα είτε στη ρίζα των δοντιών αποτελεί από μόνη της σημάδι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
-Ένα άλλο σύμπτωμα είναι το αίμα που προκαλείται κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος από ουλίτιδα, καθώς και η εικόνα των ούλων, κόκκινα και φουσκωμένα.
-Η δυσχρωμία των δοντιών, που παρατηρείται σε κίτρινες και καφέ αποχρώσεις, προέρχεται από καταστροφή της αδαμαντίνης, η οποία είναι και αναμενόμενη, ως φυσική φθορά προκαλούμενη με την ηλικία. Υπάρχει και η παθογόνος φθορά από αιτίες όπως βρυγμός, το γνωστό τρίξιμο των δοντιών, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Άλλη αιτία είναι η όξινη διατροφή, όπως κατάχρηση καφέ, χυμών φρούτων, ανθρακούχων ποτών και χρήση καπνού, μια και η νικοτίνη είναι χρωστική ουσία. Αλλοίωση του χρώματος των δοντιών προκαλεί και η γαστρεντερική παλινδρόμηση υγρού του στομάχου, ιδιαίτερα όξινου.
-Ένα άλλο σύμπτωμα είναι οι γραμμές και οι ρωγμές, οι οποίες εμφανίζονται λόγω αποδυνάμωσης της οδοντικής ουσίας, η οποία μας προειδοποιεί ότι το δόντι θα σπάσει . Σπασμένο δόντι που προκαλείται από κακή διατροφή λόγω σκληρών τροφών, από εσωτερική τερηδόνα σε αποδυναμωμένο δόντι ή ακόμα και απονευρωμένο δόντι που δεν έχει καλυφθεί με θήκη, μπορεί να σπάσει εύκολα.
-Η ύπαρξη στραβού δοντιού αποτελεί σύμπτωμα προς θεραπεία, διότι το δόντι αυτό εμφανίζει επιρρέπεια στο να τραυματίζεται πιο εύκολα και να σπάει διότι δέχεται μεγαλύτερα φορτία κατά τη σύγκλιση στη μάσηση. Το στραβό δόντι, εκτός από αντιαισθητικό, είναι μη υγιές, διότι συγκρατεί περισσότερη τροφή, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερη πλάκα και να παρουσιάζει περιοδοντίτιδα πιο συχνά.
-Η παρουσία αλλοιώσεων στη γλώσσα, η γνωστή λευκοπλακία, αλλά και στους μαλακούς ιστούς είναι ένδειξη καρκίνου του στόματος, ο οποίος παρατηρείται κυρίως στους καπνιστές.
ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
της δρ.ΘΕΟΔΩΡΑΣ (ΝΤΟΡΑ) Γ.ΣΚΟΥΡΑ απο το portal για τη διατροφή diatrofi.gr
Η υγεία του στόματος και των δοντιών μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές μας συνήθειες. Η σωστή διατροφή μπορεί να μας διαφυλάξει από πολλά οδοντικά προβλήματα και είναι σημαντικό να υιοθετούμε ένα υγιεινό διαιτολόγιο από την παιδική ηλικία, ώστε να έχουμε γερά δόντια σε όλη μας τη ζωή.
Από τη στιγμή που θα καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο, ξεκινούν οι αλλαγές στη στοματική μας κοιλότητα.Τα βακτήρια του στόματος μετατρέπουν τα σάκχαρα που καταναλώνουμε σε οξέα, τα οποία ξεκινούν να επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας φθορές. Όσο συχνότερα καταναλώνουμε κάποιο σνακ, τόσο περισσότερο εκθέτουμε τα δόντια μας σε κίνδυνο. Τρώγοντας μικρές ποσότητες ζάχαρης πολλές φορές μέσα στην ημέρα προκαλούμε μεγαλύτερες βλάβες στα δόντια από το να καταναλώναμε την ίδια ποσότητα ζάχαρης μία φορά.
Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μας βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής μας υγείας. Μεταξύ αυτών είναι το τυρί, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και το γάλα. Οι τροφές αυτές θεωρείται ότι προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών λόγω του φωσφόρου και του ασβεστίου που περιέχουν. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην προστασία του σμάλτου από τα οξέα. Το τυρί μπορεί να μας προστατέψει από την τερηδόνα, καθώς η κατανάλωσή του αυξάνει την παραγωγή σάλιου και τα οξέα εξουδετερώνονται, ενώ παράλληλα αυξάνεται η συγκέντρωση ασβεστίου στην πλάκα. Επιπλέον, τα λιπαρά που περιέχονται στο τυρί μειώνουν την ποσότητα των βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας τυριού μετά από ένα όξινο ή πλούσιο σε ζάχαρη ποτό, βοηθά στην προστασία του σμάλτου των δοντιών μας.
Η χορτοφαγία μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά μας ,αλλά είναι εξίσου καλή για το χαμόγελο μας?
Με τη χορτοφαγία μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα λίπους και χοληστερίνης,αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη λίπους φρούτων και λαχανικών τα οποία βοηθούν στην οδοντιατρική φροντίδα ,αρκεί να λαμβάνουμε μέσω της χορτοφαγίας ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D και B12 και πρωτεϊνες. Αντίθετα διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη D και ασβέστιο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου. Όταν λοιπόν ακολουθούμε μια διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία θα πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα στοιχεία για την καλή υγεία του στόματος μας, αν δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό καλό είναι να λαμβάνουμε ανάλογα συμπληρώματα.
Είμαστε ό, τι τρώμε και το τι τρώμε έχει αντίκτυπο στα δόντια μας;
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης μεταξύ των τροφών που προστατεύουν την υγεία των δοντιών. Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε νερό, το οποίο εξουδετερώνει τα σάκχαρα που περιέχουν και ενισχύει τη παραγωγή σάλιου. Τα όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα λεμόνια και οι ντομάτες, θα πρέπει να καταναλώνονται στο πλαίσιο ενός πλήρους γεύματος, ώστε να ελαχιστοποιείται η επίδραση των οξέων.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως οι καραμέλες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα πατατάκια, τα ξερά φρούτα και οι σοκολάτες θα πρέπει να αποφεύγονται. Η ζάχαρη που περιέχουν μπορεί να προσκολληθεί στα δόντια, τρέφοντας τα βακτήρια του στόματος.
Επίσης, η υγεία των δοντιών απειλείται από την κατανάλωση αναψυκτικών καθώς και του καφέ με την προσθήκη ζάχαρης ειδικά όταν αυτά καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι πιο υγιεινές επιλογές είναι το νερό, το γάλα και το τσάϊ χωρίς ζάχαρη.
Παράλληλα οι πολύ όξινες τροφές, όπως χυµοί φρούτων, ανθρακούχα αναψυκτικά κ.λπ., όταν καταναλώνονται συχνά µέσα στη µέρα, προκαλούν διαβρώσεις στις οδοντικές επιφάνειες.
Η κατανάλωση των τροφών αυτών φυσικά δεν πρέπει να αποκλείεται από τη διατροφή µας, αλλά να γίνεται µε φειδώ και «τεχνική» (π.χ. να πίνουµε τους χυµούς µε καλαµάκι).
Τέλος, πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τους διάφορους τύπους ζάχαρης και γλυκαντικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προιόντα, όσο λιγότερη επεξεργασία έχουν υποστεί, τόσο πιο φιλικά είναι για τους οδοντικούς ιστούς.
Σύμφωνα με τα παραπάνω έχει αποδειχθεί πως η ακατέργαστη ζάχαρη (καστανή) είναι σε σημαντικό βαθμό λιγότερο επικίνδυνη για τα δόντια.
Αυτό δεν την απενοχοποιεί φυσικά πλήρως και μπορεί όταν καταναλώνεται συχνά να προκαλέσει τερηδόνα.
Περίπου τα ίδια ισχύουν και για το μέλι, το οποίο επίσης προτιμάται σε σχέση με τη λευκή ζάχαρη στα ροφήματά μας.
Επιπρόσθετα το μέλι περιέχει και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι ευεργετικά για ολόκληρο τον οργανισμό.
Εάν κανείς θέλει να αποφύγει εντελώς τον τερηδονικό κίνδυνο πλέον στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα τεχνικά γλυκαντικά τα οποία δεν επηρεάζουν καθόλου τα δόντια.
Όπως απέδειξε η Δρ. Σκούρα στην έρευνά της σε συνεργασία με τον καθηγητή του ερευνητικού ινστιτούτου της ιατρικής της Ν.Αφρικής professor Cleaton Jones τα έγχρωμα παιδιά που τρώγανε ζαχαρότευτλα παρουσίασαν μικρότερο δείκτη τερηδονισμού σε σύγκριση με τα συνομήλικα τους λευκά παιδιά που κατανάλωναν λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη.
Επίδραση των τροφών στην υγεία των δοντιών
Written by Δρ. Θεοδώρα Σκούρα BchD England FRCD London Χειρουργός Οδοντίατρος
Φρούτα, γαλακτοκομικά
Για τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και των γαλακτοκομικών δε θα πρέπει κανείς να ανησυχεί ιδιαίτερα παρότι ακόμη και αυτά είναι ικανά να βλάψουν τα δόντια μας όταν δεν τα βουρτσίζουμε .
Φυσικά, δεν ισχύει το ίδιο για τους χυμούς και τα προϊόντα γαλακτοκομικών που περιέχουν προσθετά σάκχαρα και τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την τερηδόνα.
Από την άλλη, τα οξέα των φρούτων δεν είναι εντελώς ακίνδυνα για τα δόντια μας.
Έχει αποδεδειχθεί πως είναι ικανά να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών σε μακροχρόνια βάση.
Το φαινόμενο αυτό λέγεται διάβρωση και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μεγάλων επιφανειών σμάλτου και να δημιουργήσει ευαίσθητα δόντια.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς παραπονιούνται για οδοντικό πόνο σε κρύα είτε ζεστά τρόφιμα και ροφήματα και ευθύνονται τέτοιου είδους βλάβες.
Μια πρακτική συμβουλή θα ήταν όταν τρώμε όξινα φρούτα όπως μανταρίνια, χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ να αποφεύγουμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μέσα στο επόμενο μισάωρο. Έτσι αφήνουμε το σάλιο να ισοσταθμίσει τη μικροσκοπική φθορά που προκαλούν τα οξέα και σάκχαρα των φρούτων.
Καφές τσάϊ
Γενικά, έχει αποδειχτεί πως πιο σημαντικό ρολό παίζει η συχνότητα κατανάλωσης ζάχαρης σε ένα διαιτολόγιο πάρα η ποσότητα ζάχαρης σε μια ένα συγκεκριμένο γεύμα.
Έτσι θα ήταν χρήσιμο να επικεντρωθούμε στο να περιορίσουμε τον αριθμό των γευμάτων ή σνακ που περιέχουν ζάχαρη σε καθημερινή βάση. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά? Τυπικό παράδειγμα είναι ο καφές: Εάν πίνουμε τον καφέ μας με ζάχαρη θα ήταν καλό να μην πίνουμε ,έστω και μικρή ποσότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας γιατί κάτι τέτοιο εκθέτει τα δόντια μας συνεχώς στη ζάχαρη. Εάν προτιμάμε τον καφέ μας σκέτο το πρόβλημα λύνεται καθώς ο καφές από μονός του δε βλάπτει τα δόντια, αρκεί να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να τα δυσχρωματίσει με χρωστικές όπως οι τανίνες. Αυτό όμως, είναι κάτι που ο σύγχρονος οδοντίατρος μπορεί εύκολα και ανώδυνα να αντιμετωπίσει. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για αλλά ροφήματα όπως το τσάι ή το χαμομήλι, τα οποία μάλιστα διαθέτουν πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Το χαμομήλι επηρεάζει θετικά το βλεννογόνο του στόματος και ενδείκνυται σε μικρές πληγές, άφθες και στοματίτιδες από οδοντοστοιχίες, αρκεί να μην είναι ιδιαίτερα ζεστό.
Φυτικές ίνες
Στατιστικές δείχνουν πως άνθρωποι που λαμβάνουν τακτικά φυτικές ίνες μέσα στο διαιτολόγιο τους, διατηρούν τα φυσικά τους δόντια μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Η θετική συμβολή των φυτικών ινών στη γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου είναι σήμερα κοινώς αποδεκτή. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Καρότα
Τα καρότα έχουν ευεργετική δράση στη υγεία του στόματος, καθώς βοηθάμε στον καθαρισμό των δοντιών και απομακρύνουν την πλάκα, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Επιπρόσθετα ενισχύουν τη ροη σάλιου και βοηθάμε την αιμάτωση των ουλών καταπολεμώντας την ουλίτιδα. Διαθέτουν, δε, πληθώρα ευεργετικών συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία ολοκλήρου του οργανισμού και, συνεπώς, του στόματος
Σταφίδα
Ενώ κάποιο ξηροί καρποί πρέπει να τρώγονται με προσοχή καθώς λόγο σκληρότητας μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές και αποτραβάς στις οδοντικές επιφάνειες, δεν ισχύει το ίδιο και για τις σταφίδες, που φαίνεται να έχουν πολλές και σημαντικές ιδιότητες για ολόκληρο το στόμα. Συγκεκριμένα ,μελέτες έδειξαν πως περιέχουν ουσίες με αντιβακτηριδιακή δράση που εμποδίζουν την εμφάνιση τερηδόνας και ουλίτιδας, πράγμα που είναι αντίθετο με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι ουσίες αυτές της σταφίδας εμποδίζουν την προσκόλληση μικρόβιων στα δόντια και τη δημιουργία οδοντικής πλάκας, έχοντας αντιοξειδωτική δράση. Τα φυσικά τους σάκχαρα, φρουκτόζη και γλυκόζη δεν υποστηρίζουν ,επιπλέον, το σχηματισμό της πλάκας.
Σοκολάτα
Ένας ακόμη μύθος είναι ότι η σοκολάτα βλάπτει τα δόντια. Στην πραγματικότητα είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε ζάχαρη που θα πρέπει να μας προβληματίσει, μιας και το κακάο από μόνο του δεν έχει τερηδονογόνο δράση. Προτιμάμε, λοιπόν, σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο όπως η bitter με 70% κακάο. Καλή εναλλακτική είναι και ο τύπος σοκολάτας που απευθύνεται σε διαβητικούς.
Κρεατικά
Είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνουμε τα κροατικά στη διατροφή μας καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι το δομικό συστατικό κάθε κύτταρου του σώματος μας. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές και για την υγεία των δοντιών καθώς και των περιοδοντικών ιστών. Τα κόκκινα κρέατα θα πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο συχνά σε σχέση με το κοτόπουλο και τα ψάρια. Τα ψάρια είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για τα δόντια καθώς αποτελούν πηγή φθορίου, το όποιο εμποδίζει την ανάπτυξη της τερηδόνας.
Λευκό κρασί
Το λευκό κρασί έχει αποδεδειγμένα διαβρωτική επίδραση στα δόντια. Συγκεκριμένα φθείρει την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και μάλιστα πολύ περισσότερο από το κόκκινο κρασί. Οι οξειδωτικές επιπτώσεις του κρασιού περιορίζονται σημαντικά όταν ταυτόχρονα ή μετά καταναλώνουμε τυρί. Αυτό συμβαίνει διότι το τυρί περιέχει ασβέστιο που βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη δράση του λευκού κρασιού. Γενικά είναι σημαντικό το κρασί να συνοδεύει το φαγητό και να μην πίνεται μόνο του ,καθώς κατά τη μάσηση παράγεται σάλιο που αντισταθμίζει τις βλάβες που προκαλεί το κρασί στα δόντια. Καλό είναι επίσης τα δόντια να μην πλένονται άμεσα μετά τη κατανάλωση κρασιού ,αλλά αφού παρέλκει μίση ωρα, καθώς νωρίτερα η αδαμαντίνη είναι ακόμα ευαίσθητη από την επαφή με το κρασί και μπορεί να φθαρεί με το βούρτσισμα. Λιγότερο επιβλαβείς ποικιλίες κρασιού προς τους οδοντικούς ιστούς είναι κόκκινα κρασιά όπως το «πίνο» και το «ριόχα»
Αλκοόλ – τσιγάρο
Το κάπνισμα σε συνδυασμό με αλκοόλ αποτελούν τους δυο κυριότερους παράγοντες πρόκλησης καρκίνου του στόματος. Κύριος υπεύθυνος φυσικά για τις καρκινικές μεταλλάξεις είναι το κάπνισμα, ενώ το αλκοόλ φαίνεται ότι ενισχύει και υποβόηθα την καρκινογόνο δράση του καπνού στο στόμα. Αντισταθμιστικό ρολό έχει μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, που ενεργοποιούν ενζυμα επιδιόρθωσης βλαβών του καπνού και του αλκοόλ. Ένας άλλος παράγοντας που έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνο του στόματος είναι ο τύπος διατροφής. Για παράδειγμα, η διατροφή πλούσια σε καυτερά και μπαχαρικά. Κάτοικοι χώρων της ανατολής που τρώνε συχνά τέτοια φαγητά έχουν στατιστικά περισσότερα κρούσματα καρκίνου του στόματος.
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Για το eumedline.eu
Η υγεία των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας για τους αθλητές. Σχετίζεται άμεσα με τις επιδόσεις τους, παρόλο που μια τέτοια σχέση μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να ξενίζει. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε ακριβώς πώς μπορεί να επηρεάσει η κατάσταση του στόματος έναν αθλητή αλλά και σε ποιες οδοντιατρικές εξετάσεις θα πρέπει να υποβάλλεται τακτικά.
Σε πρώτη φάση, ο οδοντιατρικός έλεγχος για κοιλότητες, ουλίτιδες, κατάγματα ή αποστήματα θα πρέπει να συνοδεύεται από μια πανοραμική ακτινογραφία του στόματος για τον εντοπισμό των 3ων γομφίων(φρονιμιτών). Εξαιτίας του κινδύνου κατάγματος της γνάθου, σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να εκτιμάται η πιθανότητα εξαγωγής του 3ου γομφίου, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής αγωνίζεται σε έντονα σπορ.
Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί επιπλέον να ελαττώσει τις επιδόσεις των αθλητών που κάνουν πρωταθλητισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι περιστεφανίτιδες και οι περιοδοντικές φλεγμονές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αγωνιστική απόδοση των αθλητών(Kerr, 1983), ενώ η παρουσία φρονιμιτών και οι ανωμαλίες συγκλείσεως αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρούς τραυματισμούς(Kvittem et al 1998, Burden 1995). Η σχέση στοματικής υγείας και επίδοσης κορυφαίων πρωταθλητών έχει μπει στο επίκεντρο μελέτης του UCL Eastman Dental Institute έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Για τους παραπάνω λόγους συνιστάται τακτικός οδοντιατρικός καθαρισμός, τουλάχιστον ανά 6μηνο, και τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής στο σπίτι(βούρτσισμα, νήμα). Νόσοι του περιοδοντίου που συνοδεύονται από φλεγμονές, αιμορραγίες των ούλων, και κακοσμία θα πρέπει να θεραπεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες τους οδοντιάτρου σας, καθώς είναι δυνατό να ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού σας.
Σε επίπεδο πρόληψης, προτείνεται ανεπιφύλακτα η χρήση αθλητικού στοματικού νάρθηκα κατασκευασμένου από οδοντίατρο που αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο προστασίας από σοβαρούς τραυματισμούς. Τα πρόσθια δόντια, τα χείλη, οι γνάθοι και η κροταφογναθική διάρθρωση αποτελούν σημεία του προσώπου που είναι ευάλωτα αν δεν προστατευθούν κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ένα χτύπημα στο σαγόνι είναι δυνατό να προκαλέσει ακόμη και διάσειση. Η διάσειση εκτός από ζάλη ή απώλεια των αισθήσεων μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερες εγκεφαλικές επιπλοκές.
Γι’αυτό σε σπορ όπως το μποξ, οι πολεμικές τέχνες, το kick-boxing, η ελληνορωμαϊκή πάλη αλλά και στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το mountain biking συστήνεται εντόνως η κατασκευή οδοντιατρικού προστατευτικού νάρθηκα(mouth guard).
Μια ιδιαίτερη κατηγορία ποτών, τα sports drinks, είναι πολύ δημοφιλή και συνοδεύουν συχνά την προπόνηση. Οι αθλητές, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα περισσότερα sports drinks έχουν μεγάλη οξύτητα και συνεπώς μπορούν να προκαλέσουν φθορά και διαβρώσεις των δοντιών. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταναλώνονται είτε αρκετά γρήγορα είτε με καλαμάκι, και εάν είναι δυνατόν έπειτα το στόμα να ξεπλένεται με νερό.
Συνοψίζοντας, η καλή στοματική φροντίδα, οι οδοντιατρικοί έλεγχοι, η πρόληψη και η χρήση προστατευτικών ναρθήκων, είναι όλα σημαντικά για σταθερά ανοδικές αθλητικές επιδόσεις χωρίς επώδυνους τραυματισμούς που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ
άρθρο της δρ.Σκούρα στο portal diatrofi.gr
Συχνά παρατηρούμε τα ούλα μας να ματώνουν στο βούρτσισμα. Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κινδυνεύουμε ή ήδη πάσχουμε από κάποια νόσο των ούλων όπως η τυπική ουλίτιδα ή, όταν πια το πρόβλημα έχει προχωρήσει, η περιοδοντίτιδα(τοπική η γενικευμένη).
Μια μικρή αιμορραγία κατά το βούρτσισμα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει εάν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο ανά εξάμηνο για τον καθιερωμένο οδοντιατρικό καθαρισμό και έλεγχο. Επίσης, δε θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να βουρτσίσουμε την περιοχή που μάτωνε, καθώς πρέπει να απομακρυνθούν τα μικρόβια της πλάκας που ευθύνονται για τη φλεγμονή και την αιμορραγία. Έτσι, τονίζεται ότι η βασική αιτία της αιμορραγίας είναι η συσσώρευση πλάκας και πέτρας από κακή στοματική υγιεινή.
Παρόλα αυτά, επίμονη αιμορραγία των ούλων η οποία δεν υποχωρεί μετά από οδοντιατρικό καθαρισμό και τήρηση προγράμματος σωστής στοματικής υγιεινής στο σπίτι, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερες παθήσεις, όπως αιματολογικές διαταραχές, διαταραχές του ανοσοποιητικού, λευχαιμία κτλ. Έτσι, όταν η εικόνα της αιμορραγίας είναι έντονη και εμμένουσα, τότε κρίνεται απαραίτητος ο αιματολογικός και γενικότερος έλεγχος. Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά οι πιο πιθανές αιτίες αιμορραγίας των ούλων:
- Κακή τεχνική βουρτσίσματος
- Τραυματισμός των ούλων με τη χρήση οδοντικού νήματος
- Λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων
- Συστηματική λήψη ασπιρίνης ή salospir
- Κακή διατροφή
- Έλλειψη βιταμίνης Κ
- Περίοδοι stress
- Ορμονικές διαταραχές
- Φλεγμονές που ξεκινούν από τα δόντια
- Κακότεχνες εμφράξεις ή γέφυρες
- Συνωστισμός δοντιών/ορθοδοντικές ανωμαλίες
- Επιθετικές μορφές ουλίτιδας με έντονες εξάρσεις
- Ξηροστομία
Γενικά, πάντως, το βούρτσισμα έπειτα από κάθε γεύμα, η χρήση οδοντικού νήματος και γενικά μέσων μεσοδοντίου καθαρισμού, μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με αποφυγή του καπνίσματος και αφετέρου τακτικός(ανά 6μηνο) οδοντιατρικός καθαρισμός αποτελούν την καλύτερη πρόληψη για τις αιμορραγίες των ούλων.
EΛΚΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
άρθρο της δρ.Σκούρα στο portal diatrofi.gr
Συχνά εμφανίζουμε μικρές πληγές ή έλκη στο στόμα, στα χείλη, τη γλώσσα ή τα ούλα τα οποία, μπορεί να είναι από απλώς ενοχλητικά όταν π. χ λαμβάνουμε κάποια ζεστή τροφή έως πραγματικά επώδυνα. Όταν υποχωρούν από μόνα τους σε 7-10 μέρες δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.
Άφθες
Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι οι γνωστές άφθες καθώς πολλοί έχουν εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πρόκειται για μικρές ερυθρές κυκλικές περιοχές με κιτρινωπό κέντρο, οι οποίες συνοδεύονται από καυσαλγία, δηλαδή αίσθημα καύσου ή πόνου στην περιοχή της άφθας. Η αιτιολογία τους μπορεί να ποικίλλει. Έχουν ενοχοποιηθεί μικροβιακοί παράγοντες, η κακή στοματική υγιεινή, ελλιπής διατροφή, συχνή κατανάλωση καυτερών, το άγχος και η περίοδος για τις γυναίκες, καθώς και διάφορες αλλεργίες. Συνήθως διαρκούν έως 2 εβδομάδες το πολύ και υποχωρούν μόνες τους, ενώ η χρήση χλιαρού χαμομηλιού ή κάποιου αντισηπτικού διαλύματος μπορούν να δράσουν υποβοηθητικά.
Τραυματικά έλκη
Ένας άλλος τύπος στοματικών ελκών είναι αυτά της τραυματικής αιτιολογίας. Πιο ειδικά, πολλές φορές εμφανίζονται πληγές στο στόμα που μπορούν να οφείλονται σε αιχμηρά δόντια, κακότεχνα σφραγίσματα ή θήκες κι ο βλεννογόνος του στόματος τραυματίζεται από τη συνεχή επαφή με τις προβληματικές αυτές περιοχές. Συχνά μπορεί να ευθύνονται για τέτοιου είδους βλάβες οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά και προκαλούν στοματίτιδες. Τέλος, μπορεί ασυνείδητα ή καθ’ έξιν να προκαλούμε μόνοι μας βλάβες στο βλεννογόνο των παρειών και των χειλιών δαγκώνοντας.
Επιχείλιος έρπητας
Ο επιχείλιος έρπητας προκαλεί βλάβες τύπου φουσκάλας στα χείλη που σκάνε και αφήνουν ένα επώδυνο έλκος που καλύπτεται από εφελκίδα. Οφείλεται σε μόλυνση από ιό και προσβάλλει μεγάλος μέρος του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του. Σε μικρή ηλικία η προσβολή από το ιό του έρπη μπορεί να περάσει σχεδόν απαρατήρητη ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και γενικότερη κακουχία. Μετά την πρώτη προσβολή από τον ιό, αυτός παραμένει αδρανής μέσα στον οργανισμό έως ότου ξαναενεργοποιηθεί έπειτα από κάποιο ερέθισμα. Τέτοια ερεθίσματα μπορεί να είναι η πτώση της άμυνας του οργανισμού, το stress και η κόπωση, οπότε ξαναεμφανίζεται το έλος στα χείλη. Η θεραπεία του επιχείλιου έρπη γίνεται με τη χρήση ακυκλοβίρης η οποία εφαρμόζεται ως gel στη βλάβη.
Έλκη που οφείλονται σε στοματικές νόσους
Συχνά δερματολογικές νόσοι και σύνδρομα αυτοάνοσης ή ιδιοπαθούς αιτιολογίες κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση με βλάβες στο στόμα. Διάφορα έλκη και βλάβες που επιμένουν για μεγάλο διάστημα άνω των 3 εβδομάδων θα πρέπει να μας προβληματίσουν ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι αιματολογικοί έλεγχοι και η εξέταση ολόκληρου του στόματος για άλλα σημεία με βλάβες. Κάποιες ειδικές βλάβες όπως αυτές της ελκονεκρωτικής ουλίτιδας και το σάρκωμα Kaposi ,τα οποια είναι δυνατόν να εντοπίσει ο οδοντίατρος στο στομα του ασθενους,μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρές νοσολογικές οντότητες που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού όπως το AIDS.
Καρκίνος του στόματος
Έλκη ή πληγές στο στόμα που δεν οφείλονται σε κανένα άλλο προφανή λόγο και δεν υποχωρούν μετά από διάστημα μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων θα πρέπει να μελετώνται διεξοδικά και να λαμβάνεται βιοψία καθώς πιθανόν να πρόκειται για κακοήθη βλάβη. Παράγοντες κινδύνου πρόκλησης καρκινικών βλαβών στο στόμα είναι κυρίως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μόλυνση από τον HPV(ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων).
Ο καρκίνος του στόματος είναι ο πιο εύκολα διαγνώσιμος καρκίνος καθώς μπορεί να γίνει με τον απλό οδοντιατρικό έλεγχο, όταν αυτός γίνεται τακτικά. Λευκά ή κόκκινα σημεία στο βλεννογόνο του στόματος μπορούν να προειδοποιήσουν τον οδοντίατρο για τυχόν προκαρκινικές βλάβες. Οι καπνιστές θα πρέπει να προσέρχονται πιο συχνά για έλεγχο στον οδοντίατρο.
MEIΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
Ίσως γνωρίζετε οτι τα εμφυτεύματα είναι μια θεραπεία που κλασσικά απαιτεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα πριν την ολοκλήρωσή της (εώς 3 μήνες για την κάτω γνάθο και εώς 6 μήνες για την άνω γνάθο.)
Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εμφυτευματολογίας επιτρέπουν την δραστική μείωση του χρόνου θεραπείας σε λίγες μόνο ημέρες με την τεχνική της “άμεσης φόρτισης”. Η εμφύτευση γίνεται την ίδια μέρα με την εξαγωγή του δοντιού που πρέπει να βγει. Αμέσως μετά ακολουθεί η αποκατάσταση με θήκη ή γέφυρα πάνω στα εμφυτεύματα.
Η τεχνική αυτή έχει κάνει τη θεραπεία με εμφυτεύματα πολύ πιο άνετη και εύκολη για τον υποψήφιο ασθενή.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΑΣ
Από την Δρ. Θεοδώρα Σκούρα* για το foodbites.eu
Η οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα δεν είναι τα μόνα όπλα σας στην προστασία από τη φθορά των δοντιών σας . Επιλέγοντας κάποιες συγκεκριμένες τροφές και εντάσσοντας τες συχνά στο διαιτολόγιο σας μπορείτε να κερδίσετε έναν επιπλέον σύμμαχο στην φροντίδα των δοντιών σας. Παρακάτω θα εξηγήσουμε αναλυτικά ποια είναι αυτά τα είδη τροφών και γιατί βοηθάνε τη στοματική μας υγεία.
Τυρί
Αν και έχει σχετικά μεγάλη θερμιδική αξία (περίπου 113 θερμίδες έχει ένας μικρός κύβος τσένταρ) , το τυρί αποδεδειγμένα δυναμώνει τα δόντια και τα προστατεύει από τις χρωστικές που δημιουργούν καφεκίτρινες κηλίδες. Η μεγάλη συγκέντρωση οξέων στο στόμα μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της αδαμαντίνης και συνεπώς ευαισθησία, πόνο αλλά και πιο σκουρόχρωμα δόντια. Τρώγοντας ένα κομμάτι τυρί πριν απολαύσετε το κρασί σας , πριν πιείτε μια γουλιά αναψυκτικό τύπου cola ή πριν δαγκώσετε μια ντομάτα, βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα. Αυτό συμβαίνει διότι δαγκώνοντας τυρί δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από το δόντι.
Πράσινο τσάι
Είναι το αγαπημένο πολλών γιατί διαθέτει μια σειρά από ευεργετικές δράσεις για τη γενικότερη ευεξία με αποτέλεσμα να καταναλώνεται χειμώνα- καλοκαίρι. Σε αυτές τις ευεργετικές δράσεις έρχεται να προστεθεί η ενδυνάμωση των οδοντικών ιστών μέσω του φθορίου που περιέχει καθώς και η παρεμπόδιση προσκόλλησης μικροβίων υπεύθυνων για τερηδόνα στα δόντια. Στα συν και η αντιφλεγμονώδης δράση που ενισχύει την υγεία των ούλων.
Αχλάδια
Πολλά φρούτα όπως το λεμόνι, το λάιμ και τα βατόμουρα, ενώ είναι ευεργετικά για την υγεία, μπορούν να βλάψουν τα δόντια εάν καταναλώνονται πολύ συχνά ,καθώς είναι πολύ όξινα. Και τα οξέα ,όπως εξηγήσαμε , διαβρώνουν και λεπταίνουν το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα ευάλωτα. Από την άλλη, υπάρχουν φρούτα όπως τα αχλάδια που κάνουν καλό και στα δόντια ,καθώς έχουν πολύ νερό και η μάσηση τους παράλληλα καθαρίζει το στόμα μας από μικρόβια, ενισχύοντας τη ροη του σάλιου. Μελέτες δείχνουν πως η ποσότητα των παθογόνων μικροβίων στην οδοντική πλάκα πέφτει πολύ μετά την κατανάλωση ενός αχλαδιού.
Σαρδέλες
Οι σαρδέλες και γενικότερα τα ψάρια είναι τροφή πλούσια σε φώσφορο. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε φώσφορο μέσω της διατροφής μας και ειδικότερα για νεαρά άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη, καθώς αποτελεί δομικό στοιχείο των δοντιών μας . Έτσι φροντίζουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα δοντιών.
Τσίχλες χωρίς ζάχαρη
Οι τσίχλες με ξυλιτόλη ενεργοποιούν τη ροη σάλιου και υποβοηθούν τον μηχανικό καθαρισμό των δοντιών, απομακρύνοντας σφηνωμένα υπολείμματα τροφών με τη μάσηση. Δε θα πρέπει βέβαια να θεωρηθεί πως είναι αρκετό το να μασάμε τσίχλα για να καθαρίσουν τα δόντια μας , καθώς το βούρτσισμα είναι απαραίτητος και αναντικατάστατος τρόπος να φροντίσουμε το στόμα μας. Όμως οι τσίχλες ρίχνουν το pΗ του στόματος συν το γεγονός ότι η ξυλιτόλη δε βλάπτει τα δόντια όπως η ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει γιατί δε διασπάται σε οξέα από τα στοματικά μικρόβια.
Γάλα
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ενδυναμώνουν το σκελετικό σύστημα και συμβάλλουν καθοριστικά στην υγεία των δοντιών. Το γάλα είναι μια πλήρης, διατροφικά μιλώντας, τροφή και δεν είναι έξυπνο να το αποφεύγουμε αν δεν συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι.
Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως καλά γνωρίζετε. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγεία των ούλων και για την αποφυγή προβλημάτων με το περιοδόντιο ( ουλίτιδες , περιοδοντίτιδες) .Τα ούλα παρέχουν στήριξη στα δόντια μέσω ινών κολλαγόνου . Το κολλαγόνο όμως, για να παρασκευαστεί από τον οργανισμό μας χρειάζεται τη βιταμίνη C , όπως έχει αποδειχτεί.
Από την άλλη , τα εσπεριδοειδή είναι αρκετά όξινα φρούτα και θα πρέπει μετά την κατανάλωση τους να μην βουρτσίσουμε τα δόντια μας για μισή ώρα περίπου. Διαφορετικά μπορεί να φθείρουμε το ευάλωτο από τα οξέα σμάλτο
Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΩΣ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
δημοσιεύθηκε στο portal diatrofi.gr
Αντικείμενο συζήτησης έχει γίνει τα τελευταία χρονιά η καταλληλότητα του οδοντιατρικού υλικού αμαλγάματος. Έχει χρησιμοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες κατά κόρον στην έμφραξη κοιλοτήτων και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει τουλάχιστον ένα μεταλλικό ή, όπως συνηθίζεται να λέγεται από τους ασθενείς, «μαύρο» σφράγισμα.
Η περιεκτικότητα των σφραγισμάτων αμαλγάματος περίπου 50% σε υδράργυρο αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε μεγάλο κύμα επιστημονικών συζητήσεων και διαμαχών με αποκορύφωμα την Ευρωπαϊκή εκστρατεία Zero Mercury Campaign που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2005 ως μια μη κυβερνητική οργάνωση με στόχο την κατάργηση της χρήσης Hg (υδράργυρου)
Ο υδράργυρος ανήκει στην κατηγορία των βαρέων μετάλλων και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα ως μεθυλ-Ηg. Η μη οικολογική διαχείριση του υλικού έχει ως αποτέλεσμα να μολύνονται οι υδροφόροι ορίζοντες και ως εκ τούτου να έχει βρεθεί αυξημένη περιεκτικότητα υδράργυρου σε ψάρια της Μεσογείου και σε είδη όπως ο ξιφίας και ο τόνος.
Εκτός όμως από το ζήτημα της οικολογικής διαχείρισης του υλικού από ένα οδοντιατρείο, το οποίο αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλο κεφάλαιο, προκύπτουν και πιο άμεσες συνέπειες για τον ασθενή , όπως έδειξαν μελέτες των J.Mutter, J.Naumann, C.Sadigliani, H. Walach, G.Drasch και όπως δημοσιεύτηκε στο International Journal of Hygiene and Environmental Health #7, p.321 (2004). Συγκεκριμένα εδείχθη πως είναι δυνατόν μικροποσότητες ατμών Hg να απελευθερώνονται από εμφράξεις αμαλγάματος κατά τη μάσηση ζεστών τροφών.
Ποιες είναι όμως οι τοξικές δράσεις του Ηg στο ανθρώπινο σώμα;
Ως βαρύ μέταλλο ο υδράργυρος είναι δυνατόν να παρουσιάσει νευροτοξικές δράσεις. Συγκεντρώνεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί μακροχρόνια να προκαλέσει εκφυλιστικές βλάβες όπως να επισπεύσει τα συμπτώματα του συνδρόμου Alzheimer’s, να δημιουργήσει μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, οφθαλμολογικές και κινητικές διαταραχές. Επίσης ο υδράργυρος μπορεί και περνά από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.
Στη Σουηδία και τη Δανία η χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος υπολογίζεται ότι έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ τα σύγχρονα υλικά έμφραξης όπως οι σύνθετες ρητίνες (λευκά σφραγίσματα) καταλαμβάνουν πάνω από 90 % των νέων περιστατικών έμφραξης. Η Δρ. Θεοδώρα Σκούρα αποτελεί μέλος της Zero Mercury Campaign και υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση του αμαλγάματος ως οδοντιατρικού υλικού.
AΘΛΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ
άρθρο της Δρ.Σκούρα στο eumedline.eu
Η Εθνική Αθλητική Ένωση εκτιμά ότι πάνω από 5 εκατομμύρια δόντια χάνονται ετησίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στις Η.Π.Α. Ένα χτύπημα στη γνάθο ή στο πηγούνι μπορεί να προκαλέσει από ένα απλό οδοντικό κάταγμα μέχρι διάσειση ή τραυματισμό της κεφαλής και του αυχένα. Το κόστος αποκατάστασης ενός χαμένου δοντιού μπορεί να φθάσει τα 2000ευρώ ενώ το κόστος μιας διάσεισης δεν μπορεί να μετρηθεί σε χρηματικές μονάδες.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, δημιουργείται η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου τομέα της Γενικής Οδοντιατρικής, αυτού της Αθλητικής Οδοντιατρικής. Στόχος της είναι η θεραπεία και η πρόληψη των τραυματισμών του προσώπου και του στόματος από αθλητικές δραστηριότητες.
Προπονητές και ειδικοί οδοντίατροι συμφωνούν ότι οι προστατευτικοί νάρθηκες(mouthguards) αποτελούν βασικό εξοπλισμό για αθλητές όλων των ηλικιών.
Ιδιότητες προστατευτικού νάρθηκα:
– Παρέχει προστασία σε δόντια, χείλη, μάγουλα και γλώσσα από τυχόν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
– Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία της Γενικής Οδοντιατρικής, ένας προστατευτικός νάρθηκας μπορεί να αποτελέσει προστατευτικό μέσο για σοβαρότερους τραυματισμούς όπως διάσειση, εγκεφαλική αιμορραγία, περιστατικά απώλειας της συνείδησης, κατάγματα των γνάθων και αυχενικούς τραυματισμούς, συμβάλλοντας στην αποφυγή καταστάσεων όπου η κάτω γνάθος ωθείται βίαια προς την άνω γνάθο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AmericanDentalAssociation(ADA), οι προστατευτικοί νάρθηκες προλαμβάνουν περίπου 200.000 τραυματισμούς το χρόνο μόνο σε ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στα γυμνάσια και τα κολέγια της Αμερικής. Οι αθλητές που δεν φορούν νάρθηκα διατρέχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ένα σοβαρό τραυματισμό στην περιοχή του στόματος.
Σε αντιπαραβολή με τους εξατομικευμένους προστατευτικούς νάρθηκες του εμπορίου που κατασκευάζονται στο οδοντιατρείο, οι απλοί νάρθηκες του εμπορίου δεν είναι σχεδιασμένοι κατάλληλα για να παρέχουν επαρκή προστασία. Η διαφορά των δύο τύπων νάρθηκα έγκειται στο ότι οι οδοντιατρικοί νάρθηκες κατασκευάζονται έπειτα από λήψη αποτυπώματος και μέτρων του αθλητή ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στο στόμα του. Αντίθετα, οι νάρθηκες του εμπορίου δεν έχουν σωστή εφαρμογή και δεν παρέχουν σωστή προστασία. Μάλιστα, είναι δυνατόν να δυσκολεύουν την αναπνοή ενώ αν το άτομο που το φορά χάσει τις αισθήσεις του, υπάρχει κίνδυνος αυτός ο νάρθηκας να σφηνωθεί στο λαιμό με πιθανότητα να κλείσει τον αεραγωγό. Ο πιο συνηθισμένος τύπος προκατασκευασμένου νάρθηκα εμπορίου τοποθετείται σε βραστό νερό και μετά πλάθεται από το άτομο που πρόκειται να το φορέσει σε μια προσπάθεια να του δώσει εφαρμογή. Αυτού του τύπου το υλικό όμως, είναι δυνατό να καταστραφεί έπειτα από ένα βίαιο δάγκωμα κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού.
Από την άλλη, ο οδοντιατρικός εξατομικευμένος νάρθηκας κατασκευάζεται από βινύλιο που του προσδίδει αντοχή αλλά και την απαραίτητη ελαστικότητα για την απορρόφηση κραδασμών. Είναι εντελώς άοσμος και υποαλλεργικός και απορροφά όλους τους κραδασμούς μειώνοντας δραματικά τον κίνδυνο διάσεισης.
Η ADA προτείνει τη χρήση νάρθηκα στα εξής αθλήματα: μπάσκετ, μποξ, σκι, σκέιτμπορντ, ποδόσφαιρο, ιστιοσανίδα, βόλεϊ, πόλο, θαλάσσιο σκι, άρση βαρών, πάλη, πολεμικές τέχνες , παιχνίδι με ρακέτες, handball.
Αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού πλήρους εκγόμφωσης δοντιού από τραυματισμό:
Εάν κατά τη διάρκεια ενός βίαιου χτυπήματος κάποιο δόντι βγει τότε: α) Προσπαθήστε να το βρείτε και αποφύγετε να ακουμπήσετε τη ρίζα του β) μην το καθαρίσετε και μην το βάλετε κάτω από τρεχούμενο νερό γ) τοποθετείστε το μέσα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο δ)το δόντι μπορεί να επανεμφυτευθεί αυτούσιο από το γιατρό και μάλιστα, όσο συντομότερα γίνει η διαδικασία, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό επιτυχίας της.
ΠΗΓΕΣ:ADA, Εθνική Αθλητική Ένωση των Η.Π.Α, Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία
ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ…(ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)
άρθρο της Δρ.Σκούρα στο iatronet.gr
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν οφείλεται εντελώς στην αμέλεια της στοματικής υγιεινής. Τα τρόφιμα που τρώτε είναι πολύ μαλακά σε σχέση με αυτά που έτρωγαν οι αρχαίοι προγονοί μας, οι οποίοι μασούσαν περισσότερο, καθώς τρέφονταν με σκληρό και ξερό κρέας.
Αυτή ήταν η πρόταση που προέκυψε από ένα πρόσφατο συνέδριο για την εξέλιξη των ανθρώπινων δοντιών και των γνάθων που αφορά στις συνέπειες για την οδοντιατρική και Ορθοδοντική, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Τα πρησμένα, φλεγμαίνοντα ή μολυσμένα ούλα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, με το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού να επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό.
Εμπειρογνώμονες όπως εξελικτικοί βιολόγοι, επιστήμονες τροφίμων και οδοντίατροι σημειώνουν ότι η διατροφή μας είναι τόσο διαφορετική από τους προγόνούς μας που οδοντικά προβλήματα όπως κοιλότητες, υπερσύγκλειση και στραβά ή συνωστισμένα δόντια είναι αναπόφευκτα.
Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε μελέτες αρχαίων οδοντοστοιχιών, εξηγεί ο Simon Hillson, καθηγητής της Βιοαρχαιολογίας στο University College του Λονδίνου.
‘Τα δόντια είναι σκληρά και μπορούν να συντηρηθούν ιδιαίτερα καλά στο πέρασμα των αιώνων –κατι που μας παρέχει έναν πλούτο ανθρωπολογικών δεδομένων.’
‘Όχι μόνο υπάρχουν εξαιρετικά καλοδιατηρημένα παραδείγματα των απολιθωμένων προγόνων μας διαθέσιμα, αλλα είμαστε και σε θέση να εξετάσουμε τα δόντια τους, όπως των Αβοριγίνων και των Καλαχάρι Βουσμάνων που είχαν μια διατροφή βασισμένη στο κυνήγι.
Η μετάβαση των αρχαίων από κυνηγούς-συλλέκτες τροφής σε γεωργούς, η οποία ξεκίνησε πριν από 13.000 χρόνια, είναι κεντρικής σημασίας για τα σύγχρονα οδοντικά προβλήματα μας.
Με την ανάπτυξη της γεωργίας οι άνθρωποι δε χρειαζόταν πια να μασούν τόσο πολύ.
Αυτό έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη των γνάθων μας, οι οποίες είναι τώρα πολύ μικρές για να χωρέσουν όλα τα δόντια μας.
‘Η διατροφή μας κάποτε αποτελείτο από ακατέργαστες τροφές – όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, κρέας και φρούτα’, εξηγεί ο καθηγητής Jimmy Steele, επικεφαλής της Σχολής Επιστημών της Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.
‘Τώρα αποτελείται από τροφιμα που είναι συχνά υπερεπεξεργασμένα, προ-συσκευασμένα, μαλακά και γεμάτα ζάχαρη’.
Τα τρόφιμά μας είναι τόσο μαλακά σε σχέση με ότι ήταν στην αρχαιότητα που τα δόντια μας είναι πραγματικά περιττά, λέει ο δρ Nigel Carter από το Βρετανικό Ίδρυμα Οδοντιατρικής Υγείας.
‘Όσο συγκλονιστικό κι αν μπορεί να ακούγεται, θα ήθελα να πω ότι εκτός από την ανάγκη των δοντιών για την εμφάνιση και την ομιλία, κατά τα αλλα δεν τα χρειαζόμαστε’.
Η άφιξη της ζάχαρης στη Μεγάλη Βρετανία, στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε επίσης μια σημαντική επίδραση, προσθέτει ο Δρ Carter: ‘Από εκείνο το σημείο, ο δεικτης υγείας των δοντιών μας έπεσε κατακόρυφα.
Εδώ, θα αναλυσουμε πώς τα κοινά οδοντικά προβλήματα συνδέονται με το παρελθόν μας και με τους ανθρωπους των σπηλαιων, και τι μπορείτε να κάνετε:
Υπερσύγκλειση
H έννοια της υπερσύγκλεισης είναι ότι οι γνάθοι και συνεπώς τα δόντια δε συναρμόζουν σωστά μεταξύ τους.
Είναι ένα κοινό ορθοδοντικο πρόβλημα – το ένα τρίτο των 12χρονων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από κάποιο είδος αυτης της ανώμαλης σύγκλεισης, και αυτό είναι ο λόγος που τόσα πολλά παιδιά χρειάζονται σήμερα ορθοδοντικές εργασίες.
Στους αρχαίους ανθρώπους, όμως, προβλήματα, όπως η υπερσυγκλειση ήταν σπάνια.
Μια μελέτη από 94 σκελετούς από την Αμάρνα, την Αίγυπτο, την αρχαία πρωτεύουσα του Φαραώ Akhenaton (ο οποίος βασίλευσε από το 1353BC σε 1333BC) έδειξε τα δόντια τους ήταν καλά ευθυγραμμισμένα.
‘Αυτό συνέβη επειδή οι Αιγύπτιοι είχαν μια σχετικά ‘άγρια’ διατροφή – με πολλες χοντροκομμενες τροφες και ίνες’, λέει ο καθηγητής Steele.
‘Το μάσημα και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να φάνε τα τρόφιμα αυτά μπορεί να συνέβαλαν στην ανάπτυξη των γνάθων σε παιδική ηλικία, εξασφαλίζοντας μια φυσιολογικότερη και πιο αρμονική σύγκλειση των δοντιών τους.’
Η μάσηση μπορεί να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη του φατνιακού οστού, δηλαδή της ακρολοφίας της γνάθου που στηρίζονται τα δόντια μας.Το αποτελεσμα είναι πιο μεγαλη και αναπτυγμένη γνάθος.
Συνωστισμένα δόντια
Θα πρέπει να υπάρχουν 32 δόντια στο ανθρώπινο στόμα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων φρονιμιτών.
Ωστόσο, ο μέσος αριθμός είναι μόνο 25.7, σύμφωνα με στατιστικές.
Συχνά τα δόντια εξαγονται από τον ορθοδοντικο λόγω της έλλειψης χώρου στη γναθο.
Οι φρονιμίτες, που εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 18 και 25, αφαιρούνται συχνά για το λόγο αυτό. Γιατί, λοιπόν, είναι η γνάθος του σύγχρονου ανθρώπου τόσο μικρή;
‘Εν μέρει αυτό συμβαίνει γιατί η προσπάθεια που χρειαζοταν να καταβάλλουν οι προγονοί μας να σκίσουν το κρέας με τα δόντια και να μασάνε ανεπεξέργαστα σιτηρά οδήγησε σε μεγάλα, ισχυρά οστά της κάτω γνάθου που είχαν αρκετό χώρο για όλα τα δόντια’, λέει ο δρ Κάρτερ.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως η αλλαγή των συνηθειών του θηλασμού μπορεί επίσης να συνεισφέρει στα ορθοδοντικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
Σε μια μελέτη που συνέκρινε 370 κρανία των προϊστορικών Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής με κρανία από το 1920 έως το 1940, τα προϊστορικά κρανία είχαν ευρείς ουρανίσκους (η οροφή του στόματος) και σωστά ευθυγραμμισμένα δόντια.
Πιστεύεται ότι τα μπιμπερό και οι πιπίλες είναι εν μέρει υπεύθυνα για τις σύγχρονες ορθοδοντικές ανωμαλίες.
Αντίθετα, ο θηλασμός βοηθά, διότι εφιστά τη θηλή και τη γύρω περιοχή στο στόμα του μωρού, ενώ η γλώσσα παίρνει μια πιο ψηλή θέση στο στόμα.
Αυτό βελτιώνει το σχήμα του ουρανίσκου και έχει συνέπεια πιο σωστά ευθυγραμμισμένα δόντια.
Τα στοιχεία δείχνουν πως τα νεογνά στην αρχαιότητα θήλαζαν μέχρι τα τρία ή τέσσερα χρόνια της ηλικίας τους.
Σήμερα, μόνο το 18 τοις εκατό των γυναικών εξακολουθούν να θηλάζουν εννέα μήνες, σύμφωνα με την έρευνα του 2005.
Ασθένειες των ούλων (Ουλίτιδες,Περιοδοντίτιδες κτλ)
Τα πρησμένα, φλεγμαινοντα ή μολυσμένα ούλα είναι ένα πολύ συχνό οδοντιατρικό πρόβλημα, με το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού να επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό.
Αντιθέτως, ήταν πολύ σπάνια στον προϊστορικό άνθρωπο.
Σε μια μελέτη 23 ατόμων από την Ταϊβάν που χρονολογείται από το 1800ΠΧ εως 500ΠΧ, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κοιλότητες ή ασθένειες των ούλων.
Η περιοδοντική νόσος εμφανίζεται όταν η πλάκα, που σχηματίζεται από βακτηρίδια, συσσωρεύεται,οδηγώντας έτσι σε φλεγμονή.
‘Η απουσία σκληρού κρέατος, ανεπεξέργαστων σιτηρών καθώς και λαχανικών με τραχιές ίνες από τη διατροφή μας, είναι και πάλι ο λόγος για τον οποίο οι φλεγμονές των ούλων είναι πιο διαδεδομένες στις μέρες μας’, λέει ο δρ Κάρτερ.
‘Αυτά τα τρόφιμα δρουν ως φυσική οδοντόβουρτσα. Έτσι όταν λείπουν από τη διατροφή, η οδοντική πλάκα συσσωρεύεται πιο γρήγορα’.
Το σάλιο επαναμεταλλικοποιεί τις επιφανειες των δοντιων κατά τη μάσηση και αποκαθιστά την ισορροπία οξέος στο στόμα.
ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ
Στην εποχή των προγόνων μας, οι κοιλότητες στα δόντια ήταν ένα πρόβλημα του γήρατος μόνο.
Πράγματι, σε απολιθώματα των αρχαίων ανθρώπων οι κοιλότητες από τερηδόνα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού,’ λέει ο καθηγητής Hillson.
Σήμερα, η τερηδόνα είναι πλέον ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο – το 55 τοις εκατό των ενηλίκων έχουν ένα ή περισσότερα σάπια δόντια.
Πολλοί εφηβοι κάτω των 15 ετών έχουν ήδη τερηδόνα στα μόνιμα δόντια τους.
Η αύξηση του επιπολασμού της τερηδόνας στη σύγχρονη κοινωνία συμπίπτει χρονικά με την ανάπτυξη της γεωργίας και των καλλιεργειών.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά και υδατάνθρακες.
‘Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα που παράγουν οξύ, το οποίο διαλύει το δόντι’, εξηγεί ο Philip Marsh, καθηγητής μικροβιολογίας του στόματος στο Leeds Dental Institute.
Αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή συνέβη όταν αρχίσαμε να τρώμε καθαρή ζάχαρη.
‘Πριν από τον 18ο αιώνα ζάχαρη ήταν μια πολυτέλεια, αλλά μετά το 1800 – όταν η Βρετανία πήρε τον έλεγχο των Δυτικών Ινδιών και άρχισε να εισάγει πολύ περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν ζάχαρη – έγινε ευρύτερα διαθέσιμη’, λέει ο δρ Κάρτερ.
‘Ως αποτέλεσμα, οι κοιλότητες από τερηδόνα αυξήθηκαν.’
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
‘Ορισμένοι ειδικοί στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι ορθοδοντικές θεραπείες, για να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα, θα μπορούσαν να ξεκινάνε σε μικρότερη ηλικία’, λέει ο καθηγητής Steele –‘συγκεκριμενα από τεσσάρων ετών.’
Η κατανάλωση πιο σκληρού κρέατος και ανεπεξεργαστων δημητριακών, ώστε μασώντας να υποβοηθήσουμε την ανάπτυξη των γνάθων μας από μικρή ηλικία , έχει επίσης προταθεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν αιώνες για να φανεί το αποτέλεσμα εξελικτικά.
‘Το πιο σωστό είναι να τρώμε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων και να περιορίσουμε τη ζάχαρη’, λέει ο δρ Κάρτερ.
‘Και εάν πίνετε συχνά ανθρακούχα ποτά, θα ήταν σκόπιμο να πίνονται παγωμένα.
‘Τα οξέα που παράγονται από τα αναψυκτικά στο στόμα, είναι λιγότερο επιβλαβή όταν τα τελευταία είναι αρκετά κρύα.
‘Και προτιμήστε να πίνετε με ένα καλαμάκι για να εξασφαλίσετε οτι τα δόντια έχουν λιγότερη επαφή με τη ζάχαρη.’
‘Τόσο επιζήμια για τα δόντια μας είναι η επεξεργασμένη ζάχαρη και όχι το ιδιο το ζαχαρότευτλο όταν καταναλωθεί ανεπεξέργαστο’, τονίζει η δρ Σκούρα απόφοιτος του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου του Leeds , όπως απέδειξε σε έρευνα της που ερχεται σε απόλυτη συμφωνία με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνητικών εργασιών.
ΒΡΥΓΜΟΣ (όταν σφίγγουμε τα δόντια)
άρθρο της Δρ.Σκούρα στο ιατρικό portal iatronet.gr
Ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, κυρίως λόγω αυξημένων επιπέδων stress, είναι αυτό του βρυγμού.
Βρυγμός είναι το μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιες φορές. Ως παραλειτουργική συνήθεια, γίνεται ασυνείδητα, δηλαδή χωρίς τη θέλησή μας και συχνά συνδέεται με διαταραχές του ύπνου, όπως η αποφρακτική Υπνική Άπνοια.
Τα πιο συνηθισμένα γενικά συμπτώματα του βρυγμού είναι οι πονοκέφαλοι, ο πόνος στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης, μυϊκοί πόνοι στην περιοχή του προσώπου ή/και του αυχένα, δυσκολία στην πλήρη διάνοιξη του στόματος και διακοπή του ύπνου. Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς με βρυγμό είναι 3 φορές πιο πιθανό να πάσχουν από συχνούς πονοκεφάλους.
Τα συμπτώματα του βρυγμού στα δόντια είναι ιδιαίτερα εμφανή και μπορεί να είναι το σημείο από το οποίο γίνεται η διάγνωση της πάθησης. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μη φυσιολογική οδοντική φθορά με τη μορφή αποτριβής στις κοπτικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών. Πολλές φορές δημιουργούνται ρωγμές ή ακόμα και μικροκατάγματα, ενώ μπορεί το υπερβολικό σφίξιμο των δοντιών να οδηγεί επιπλέον σε υποχώρηση και φλεγμονή των ούλων.
Πού, όμως, οφείλεται αυτή η βλαπτική συνήθεια του σφιξίματος των δοντιών και των γνάθων;
Φαίνεται πως ο βρυγμός είναι μία έξη που συνδέεται κυρίως με τα επίπεδα του stress, τον τρόπο ζωής αλλά και διαταραχές του ύπνου. Το κάπνισμα, η καφεΐνη (παραπάνω από 6 φλιτζάνια), η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφενός αλλά και το ροχαλητό, η υπνική άπνοια και η κατάθλιψη αφετέρου, αποτελούν παράγοντες κινδύνου.
Ο βρυγμός μπορεί να αφορά και τα παιδιά, ενώ είναι πολύ συχνός σε άτομα που κάνουν κατάχρηση ουσιών ή φαρμάκων.
Η σχέση του βρυγμού με το stress και τις διαταραχές ύπνου φαίνεται πως είναι αμφίδρομη καθώς η φύση της έξης τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο νοσηρών εκδηλώσεων.
Πώς αντιμετωπίζεται ο βρυγμός;
Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις –θεωρίες για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο βρυγμός και οι παθολογικές εκδηλώσεις και συνέπειές του.
Η μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με διαχείριση των επιπέδων άγχους κρίνεται σε αρκετές περιπτώσεις σκόπιμη.
Αποδεδειγμένα, μπορεί να βοηθήσει και κατασκευή ενός εξατομικευμένου στοματικού νάρθηκα σύγκλεισης. Ο οδοντίατρος αφού ελέγξει τη σύγκλειση των δοντιών του ασθενούς μπορεί να κατασκευάσει ειδικά για αυτό ένα διαφανές μασελάκι που καλύπτει όλα τα δόντια της άνω γνάθου. Αυτός ο νάρθηκας φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου και εκτός της προστασίας που παρέχει στα δόντια από το τρίξιμο, επιπλέον σταθεροποιεί το κλείσιμο του στόματος και χαλαρώνει τους μύες και τις κροταφογναθικές αρθρώσεις.
Σε περίπτωση που ο βρυγμός συνυπάρχει μαζί με άλλη διαταραχή του ύπνου, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνδυαστικά και ο ασθενής να παραπέμπεται σε εξειδικευμένες κλινικές.
ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΝΕΥΡΩΜΕΝΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
άρθρο της Δρ.Σκούρα στο allaboutbeauty.gr
Πολλές φορές τυχαίνει όταν ένα δόντι έχει χαλάσει σε μεγάλο βαθμό, η τερηδόνα να φτάνει μέχρι το νεύρο του. Τότε, το νεύρο αντιδρά και δημιουργείται φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει στη νέκρωση του δοντιού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δόντι θα πρέπει να απονευρώνεται. Δηλαδή, να αφαιρείται από τον οδοντίατρο το νεύρο από το εσωτερικό του δοντιού και να τοποθετείται στη θέση του νεύρου ειδικό εμφρακτικό υλικό ώστε το δόντι να μην μολυνθεί.Η διαδικασία της απονεύρωσης, ενώ είναι απαραίτητη, μπορεί να οδηγήσει σε κάποια προβλήματα αισθητικά ή λειτουργικά.
Έτσι μπορεί, αφού παρέλθει κάποιο διάστημα από τη θεραπεία της απονεύρωσης, το δόντι να αρχίσει σταδιακά να χάνει το λευκό του χρώμα ή σε άλλες περιπτώσεις να σκουραίνει έντονα. Η απώλεια της λευκότητας και το κιτρινωπό έως κιτρινοπορτοκαλί χρώμα συνήθως οφείλεται στα συστατικά του εμφρακτικού υλικού που χρησιμοποιείται σε μία απονεύρωση. Έντονα σκούρα δόντια με αποχρώσεις του γκρι ή ακόμα και του μαύρου, παρατηρούμε όταν κάποια υπολείμματα νεύρου έχουν παραμείνει μέσα στη ρίζα, λόγω του ότι δεν μπορούσαν να προσπελαστούν με τα οδοντιατρικά εργαλεία.
Σε κάθε περίπτωση, η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα δυσχρωματικών δοντιών που απέχουν από το υγιές λευκό χρώμα.
Πρώτη μέθοδος είναι αύτη της εσωτερικής λεύκανσης. Αντίθετα, με την κλασσική τεχνική λεύκανσης που η λευκαντική ουσία τοποθετείται στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, όταν κάνουμε εσωτερική λεύκανση η λευκαντική πάστα τοποθετείται στο εσωτερικό του δοντιού σαν προσωρινό σφράγισμα.
Το λευκαντικό παραμένει στο δόντι για μία εβδομάδα και ο ασθενής ξαναεπισκέπτεται το οδοντιατρείο για επανέλεγχο. Εκτιμάται ο χρωματικός τόνος του δοντιού και εάν χρειαστεί συνεχίζεται η λεύκανση.
Σπάνια μπορεί να χρειαστεί το δόντι να καλυφθεί εξωτερικά με ένα λεπτό στρώμα πορσελάνης (όψη πορσελάνης) για να πετύχουμε το τέλειο λευκό χρώμα.
Από την άλλη, τα δόντια που οδηγούνται σε θεραπεία με απονεύρωση μπορεί να έχουν τροχιστεί σε μεγάλο μέρος τους ή να είχαν ήδη κάποια παλιά σφραγίσματα που αφαιρέθηκαν για να καθαριστεί το δόντι σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το δόντι πρέπει να ξαναχτιστεί και να κατασκευαστεί θήκη (στεφάνη). Τα σύγχρονα κεραμικά υλικά από τα οποία μπορεί να κατασκευαστεί μία στεφάνη αποδίδουν άψογη αισθητική και φυσική εμφάνιση.
Αντί του μεταλλικού σκελετού μιας στεφάνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκελετός ζιρκονίου λευκού χρώματος, ενώ το χτίσιμο του δοντιού μπορεί να γίνει με λευκή σύνθετη ρητίνη γύρω από άξονα υαλονήματος.
Έτσι το υπό επισκευή δόντι, ακόμη και αν είχε σχεδόν καταστραφεί μέχρι το ύψος του ούλου, μπορεί να μετατραπεί σε ένα φυσικό λευκό, όμοιο με τα υπόλοιπα, δόντι.
Σχέση περιοδοντίτιδας με καρκίνο, καρδιοπάθειες, προβλήματα στύσης;
άρθρο της Δρ.Σκούρα στο healthpress.gr
“Καθρέφτης” της υγείας μας, το στόμα μας φαίνεται πως μπορεί να υποκρύπτει σειρά παθολογικών καταστάσεων, που δεν περιορίζονται στη στοματική μας κοιλότητα.
Η καταλυτική επιρροή της στοματικής υγείας μας στα γενικότερα επίπεδα υγείας του οργανισμού μας, παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις με μία σειρά νέων επιστημονικών μελετών.
Στο μικροσκόπιο η περιοδοντίτιδα
Ο British Dental Health Foundation ρίχνει φως στη συσχέτιση περιοδοντίτιδας και καρκίνου του παγκρέατος. Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των ούλων που μπορεί να αφορά τον καθένα μας και να οφείλεται κυρίως στην αμέλεια της στοματικής υγιεινής και τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας και μικροβίων στα ούλα. Μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα και ξεκινά ως μία απλή τυπική ουλίτιδα που αφήνεται να εξελιχθεί. Τα ούλα πρήζονται ή υποχωρούν, μπορεί να αιμορραγούν και δημιουργούνται θύλακοι γεμάτοι παθογόνα μικρόβια.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες βρέθηκε πως συγκεκριμένα παθογόνα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή των ούλων και την περιοδοντίτιδα συνδέονται με δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Μία άλλη μελέτη του 2007 είχε επίσης δείξει ότι άντρες με ιστορικό περιοδοντίτιδας είχαν κατά 64% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο παγκρέατος σε σχέση με όσους άντρες δεν είχαν περιοδοντίτιδα.
Μία άλλη μελέτη Τούρκων ερευνητών συσχέτισε περαιτέρω την περιοδοντίτιδα με σεξουαλικά προβλήματα των αντρών και στυτική δυσλειτουργία. Βρέθηκε πως το 53% των αντρών με προβλήματα στύσης είχε παράλληλα έντονη περιοδοντίτιδα σε ένα δείγμα μη καπνιστών αντρών χωρίς καρδιολογικά προβλήματα ηλικίας μεταξύ 30 και 40, ώστε να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες. Η συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδαςκαι στυτικής δυσλειτουργίας παρέμεινε ισχυρή ακόμα και μετά την απομόνωση παραγόντων όπως ο δείκτης μάζας σώματος και άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί.
Η περιοδοντίτιδα έχει μπει στο επίκεντρο πολλών ακόμα ερευνών τα τελευταία χρόνια και κάποιες επιστημονικές ομάδες έχουν ξεκινήσει μία συζήτηση που ενοχοποιεί τις νόσους των ούλων και την περιοδοντίτιδα για πρόκληση στεφανιαίας νόσου και σακχαρώδη διαβήτη. Η αλήθεια είναι πως ακόμα κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μία τέτοια σχέση, όμως τα δεδομένα είναι αρκετά για να αναδείξουν την περιοδοντίτιδα σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου που, όμως, είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθεί.
Η σωστή στοματική υγιεινή
Οι νόσοι των ούλων είναι εύκολα διαγνώσιμες με ένα απλό οδοντιατρικό check-up. Η πρόληψή τους είναι φθηνή και ανώδυνη και συνίσταται αφενός στην επιμελή στοματική υγιεινή στο σπίτι (βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, χρήσης οδοντικού νήματος, μείωση ζάχαρης) και αφετέρου στον τακτικό ανά έξι μήνες οδοντιατρικό έλεγχο και καθαρισμό.
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, από την άλλη, μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Η χρονιότητα της νόσου απαιτεί τακτικούς επανελέγχους σε βάθος χρόνου. Αρνητικό αντίκτυπο στη θεραπεία μπορεί να έχουν παλιές ή κακοφτιαγμένες οδοντιατρικές προσθετικές εργασίες (όπως οι γέφυρες) αλλά και το κάπνισμα. Επίσης αρνητικά δρα και η μη συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες στοματικής υγιεινής στο σπίτι.
Εάν έχετε πρησμένα ούλα που αιμορραγούν συχνά, δύσοσμη αναπνοή, δόντια που κουνιούνται και παθαίνετε μικροαποστήματα των ούλων τότε πάσχετε από προχωρημένη περιοδοντίτιδα και θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρό σας.
Η γήρανση του προσώπου ξεκινάει …από τα δόντια
Άρθρο της Δρ.Σκούραστο healthpress.gr
Τα σημάδια του γήρατος και η φθορά του χρόνου αντικατοπτρίζονται πολλές φορές αμείλικτα στην περιοχή του στόματος. Τα δόντια μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκφραση του προσώπου. Παράλληλα, ολόκληρο το στοματογναθικό σύστημα επηρεάζεται στενά από την εκδήλωση του stress.
Η φθορά του stress καταπονεί τόσο τους μαλακούς ιστούς γύρω από το στόμα όσο και τα ίδια τα δόντια που σταδιακά χάνουν το σμάλτο ή αποκτούν μικρορωγμές.
Το κάπνισμα αποτελεί έναν επιπλέον ισχυρό επιβαρυντικό παράγοντα αφού αφυδατώνει το στόμα, χρωματίζει τα δόντια και εντείνει την καταστροφή και υποχώρηση των ούλων.
Πότε δείχνει όμως ένα χαμόγελο γέρικο;
Οι παράγοντες που κάνουν το χαμόγελό μας να δείχνει ταλαιπωρημένο και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου είναι πολλοί.
• Σε πρώτο επίπεδο ο δυσχρωματισμός της επιφάνειας των δοντιών, δηλαδή τα κιτρινωπά ή μπεζ δόντια που μπορεί να οφείλονται σε διατροφικές συνήθειες, στο κάπνισμα, σε νέκρωση του νεύρου ενός δοντιού ή απλά στη φθορά του σμάλτου.
• Η απώλεια κάποιων δοντιών σίγουρα αποτελεί πλήγμα στην αισθητική του χαμόγελού μας, καθώς εκτός από την προφανή ανισορροπία που προκύπτει όταν το δόντι που λείπει βρίσκεται μέσα στην αισθητική ζώνη (8 πρόσθια δόντια), επιπλέον ολόκληρη σύγκλειση διαταράσσεται με συνέπεια το στόμα μας να κλείνει διαφορετικά. Αυτό αποτυπώνεται και στην κατατομή του προσώπου μας και αν η ένταση της απώλειας δοντιών είναι μεγάλη μειώνεται ολόκληρη η κάθετη διάσταση του προσώπου. Αυτό είναι ιδιαιτέρως εμφανές στην περίπτωση ατόμων που φοράνε τεχνητές οδοντοστοιχίες καθώς η κατατομή του προσώπου τους αλλάζει όταν τις αφαιρούν.
Η σύγχρονη οδοντιατρική μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.
– Η οδοντική φθορά, το λεγόμενο “tooth wear” είναι ακόμα ένα αισθητικό πρόβλημα για το χαμόγελό μας. Η αποτριβή της οδοντικής ουσίας με το πέρασμα του χρόνου εκτός από ευαισθησίες στα θερμικά ερεθίσματα σκουραίνει και το χρώμα ενός δοντιού καθώς χάνεται η λευκότητα της εξωτερικής στοιβάδας του σμάλτου. Την αποτριβή εντείνουν διάφορες διατροφικές συνήθειες αλλά και stress ή δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής διάρθρωσης.
– Πολύ συχνά κάποιοι ασθενείς τρίζουν τα δόντια τους κατά την διάρκεια του ύπνου, ενώ άλλοτε τα σφίγγουν ασυνείδητα σε καταστάσεις stress. Το φαινόμενο λέγεται «βρυγμός» και συντελεί σταδιακά στη φθορά.
– Η χημική διάβρωση είναι ακόμη ένας αιτιολογικός παράγων της φθοράς των δοντιών. Καταναλώνοντας συχνά πολύ όξινες τροφές ή ανθρακούχα αναψυκτικά είναι πολύ πιθανό να εξασθενήσουμε το σμάλτο των δοντιών.
– Παθολογικές καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν με τον ίδιο τρόπο να φθείρουν τα δόντια λόγω των οξέων από το στομάχι που μπορεί να μεταφέρονται στο στόμα.
– Οι διάφορες δυσαρμονίες στη σωστή διάταξη των δοντιών, τα κενά, οι μετακινήσεις δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας μπορούν να συντελέσουν σε ένα αισθητικά μη αποδεκτό αποτέλεσμα.
– Η περιοδοντίτιδα, η απογύμνωση των ριζών, η συρρίκνωση και υφίζηση των ούλων αποτελούν σημάδια γήρατος που σήμερα έχουμε επίσης τον τρόπο να επανορθώσουμε.
Διαχείρηση περιστατικού αισθητικής βελτίωσης και ανανέωσης χαμόγελου
Οι τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν είναι αρκετές και συνήθως απαιτείται κάποιος συνδυασμός αυτών.
Πιο αναλυτικά:
- Λεύκανση δοντιών: Με τη χρήση ασφαλούς τεχνολογίας και εγκεκριμένων υλικών μπορούμε να βελτιώσουμε εγγυημένα το χρωματικό τόνο των δοντιών, αφαιρώντας χρωστικές και δίνοντας στο δόντι τη δυνατότητα να ακτινοβολήσει νεανική λάμψη.
- Bonding με σύνθετες ρητίνες: Μία δημοφιλής μέθοδος ανακατασκευής χαμόγελου προσθέτοντας μικροποσότητες φωτοπολυμεριζόμενου υλικού με ιδιότητες μίμησης της εμφάνισης του φυσικού δοντιού. Τα δόντια αποκτούν νέο σχήμα και χρώμα σε ένα μόνο ραντεβού.
- Όψεις πορσελάνης: Τα σύγχρονα κεραμικά υλικά προτείνονται για αναδιαμόρφωση ολόκληρης της εξωτερικής επιφάνειας των δοντιών. Μία λεπτή στρώση πορσελάνης καλύπτει όλα τα μπροστινά δόντια δίνοντας τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε μόνιμα το χαμόγελο μας αποκτώντας νεανικό λευκό χαμόγελο.
- Στεφάνες ολοκεραμικές ή στεφάνες ζιρκονίου: Όταν μεγάλο μέρος του δοντιού έχει καταστραφεί ή εξασθενίσει πολλές φορές καταφεύγουμε στη λύση της στεφάνης (θήκης). Οι ολοκεραμικές στεφάνες που δεν περιέχουν μεταλλικό σκελετό καθώς και οι στεφάνες ζιρκονίου αποδίδουν άψογη αισθητική. Συνδυάζεται με αυτό τον τρόπο αστραφτερό, φυσικό χαμόγελο, υψηλής αισθητικής με βελτιωμένη λειτουργικότητα και μάσηση.
Όταν κάποια δόντια λείπουν, αντίστοιχα μπορούν να κατασκευαστούν γέφυρες ζιρκονίου με φυσική εμφάνιση και υψηλή αντοχή στις μασητικές δυνάμεις. Στο πρόβλημα της απώλειας με την ηλικία κάποιων δοντιών, τα εμφυτεύματα έχουν δώσει σήμερα μία επαναστατική λύση.
Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει θέσει υψηλά standards τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να καλυφτούν με τη χρήση τεχνητών κινητών οδοντοστοιχιών. Η χρήση της τεχνητής οδοντοστοιχίας είναι συνώνυμη με τις μεγάλες ηλικίες και αποτελεί μία ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία του ασθενούς διαδικασία. Τα εμφυτεύματα σε συνδυασμό με την πλαστική χειρουργική περιοδοντίου μπορούν να δώσουν τη λύση.
Η πλαστική χειρουργική περιοδοντίου μπορεί επιπλέον να βελτιώσει την εμφάνιση των ούλων, να στηρίξει εμφυτεύματα, να καλύψει απογυμνωμένες ρίζες και υφιζήσεις.
Τεχνικές όπως η κατευθυνόμενη οστική ανάπλαση, μπορούν να δώσουν ασφαλή αποτελέσματα στο πρόβλημα της υποχώρησης του οστού με την πάροδο της ηλικίας με τη βοήθεια οστικών μοσχευμάτων και μεμβρανών.
Η τελική πινελιά στην αντιγηραντική θεραπεία της περιοχής του στόματος δίνεται με την έγχυση fillers όπως το υαλουρονικό, καθώς και με τη χρήση botox που μπορούν να διορθώσουν μικροατέλειες, έντονες γραμμές, ρυτίδες και σημάδια γήρανσης.
Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
άρθρο της Δρ.Σκούρα στο in.gr
Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η συζήτηση για τη διαχείριση των νόσων που ανήκουν στη σφαίρα της ψυχικής υγείας καθώς και των προεκτάσεων τους στη γενικότερη υγεία του στόματος.
Η κοινωνικοοικονομική συγκυρία απαιτεί εντελώς νέα στάση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ψυχική ασθένεια και θέτει το πρόβλημα σε ένα πλαίσιο που χρήζει συμβολής πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων.
Το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας και κάθε ολοκληρωμένη παθολογική εξέταση περιλαμβάνει τη διερεύνηση σημείων και εκδηλώσεων συστηματικών νόσων στη στοματική κοιλότητα.
Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και υπολογίζεται πως ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του. Παρ’ όλα αυτά η ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζεται ακόμα και σήμερα από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ως ταμπού και δεν αναζητά βοήθεια παρά μόνο όταν εκδηλώνει σωματοποιημένα συμπτώματα.
Σε σχέση με την οδοντική υγεία η εκδήλωση μιας ψυχικής διαταραχής όπως η κατάθλιψη αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Επιγραμματικά:
- Χρόνιος στοματοπροσωπικός πόνος
- Καυσαλγία στόματος ή αλλιώς το σύνδρομο της καυσαλγίας στόματος (Burning mouth syndrome – BMS)
- Αμέλεια στοματικής υγιεινής
- Αύξηση λήψης υδατανθράκων λόγω χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης
- Αυξημένη επιθυμία για γλυκά
- Μείωση έκκρισης σάλιου
- Αύξηση συχνότητας καπνίσματος
- Μυκητιάσεις στο στόμα
Χρόνιος στοματοπροσωπικός πόνος είναι το έμμεσο αίσθημα πόνου σε κάποια περιοχή στις γνάθους, τις παρειές ή τους μύες του προσώπου που δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο άλλο αίτιο όπως χαλασμένο δόντι, έγκλειστος φρονιμίτης. Είναι μία από τις συχνότερες εκδηλώσεις της κατάθλιψης που σύμφωνα με σχετικές μελέτες αφορά από 41% έως 78% των καταθλιπτικών. Συχνά συνδέεται με μία άλλη παραλειτουργική έξη, αυτή του βρυγμού, που εκδηλώνεται με τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών. Αυτή αποτελεί κυρίως αντανακλαστικό στο stress και μπορεί να συνοδεύεται από μη φυσιολογική λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης.
Έντονα έχει απασχολήσει την οδοντιατρική κοινότητα το σύνδρομο καυσαλγίας στόματος. Ο ασθενής παραπονιέται για έντονο και πολλές φορές βασανιστικό αίσθημα καυστικού πόνου σε περιοχές που μπορεί να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Πιο συχνά εκδηλώνεται στα ούλα, τον βλεννογόνο των παρειών ή τη γλώσσα και δεν οφείλεται σε κάποιο εμφανές αίτιο (π.χ. απόστημα, στοματική καντιντίαση, περιοδοντίτιδα). Η καλή ανταπόκριση και ανακούφιση των συμπτωμάτων σε κάποια αντικαταθλιπτικά φαρμακεία συνέδεσε το σύνδρομο με τα υψηλά επίπεδα άγχους και την κατάθλιψη. Περαιτέρω μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές όπως κατά την εμμηνόπαυση ή σε διατροφικές ελλείψεις κάποιων βιταμινών.
Σε ένα άλλο επίπεδο, τα χαμηλά επίπεδα μεταβολισμού της σεροτονίνης στους καταθλιπτικούς πιστεύεται ότι ευθύνεται για την αυξημένη επιθυμία για πρόσληψη υδατανθράκων. Η αύξηση των υδατανθράκων στο διαιτολόγιο αποτυπώνεται άμεσα στα δόντια καθώς έχουμε πολύ συχνότερα τερηδόνα. Η ζύμωση των υδατανθράκων στο στόμα αυξάνει έντονα τον αριθμό των τερηδονογόνων μικροβίων με αποτέλεσμα πιο πολλά χαλασμένα δόντια.
Στον ασθενή που υποφέρει από κατάθλιψη τα δόντια θα χαλάσουν και για τον επιπλέον λόγο της παραίτησης από τη συνήθεια της στοματική υγιεινής, δηλαδή του βουρτσίσματος. Είναι διαπιστωμένο ερευνητικά ότι σε μία περίοδο έξαρσης των ψυχολογικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης ο ασθενής αδιαφορεί για οποιαδήποτε φροντίδα της σωματικής του υγιεινής ή της εμφάνισης του καθώς τα προβλήματα αυτά φαντάζουν πολύ μικρά μπροστά στο ψυχολογικό του βάρος. Η παραμέληση του τακτικού βουρτσίσματος γρήγορα καταλήγει σε καταστροφή των οδοντικών ιστών και οι πονόδοντοι που προκύπτουν καθώς και το πλήγμα της αισθητικής του χαμόγελου βάζουν τον ασθενή σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων.
Η ξηροστομία λόγω της ελαττωμένης έκκρισης σάλιου είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τερηδονογόνα μικρόβια.
Η ξηρότητα του στόματος συνδέεται τόσο με την ίδια την κατάθλιψη όσο και με την αντικαταθλιπτική αγωγή, αφού είναι μία από τις παρενέργειες πολλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της (π.χ. Ladose, Zoloft, κ.α.).
Οδοντιατρική αντιμετώπιση ασθενή με κατάθλιψη:
- Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού
- Κλίμα εμπιστοσύνης
- Προληπτικές οδοντιατρικές εργασίες, χρήση φθορίου σε διαλύματα ή βερνίκια
- Παρακίνηση του ασθενούς να πίνει περισσότερο νερό
- Χρήση υποκατάστατων σάλιου
- Προσοχή στη χορήγηση τοπικού αναισθητικού
- Προσοχή στις αλληλεπιδράσεις της αντικαταθλιπτικής αγωγής με άλλα φάρμακα
- Οδοντιατρικές αισθητικές αποκαταστάσεις που βελτιώνουν τα επίπεδα αυτοπεποίθησης του ασθενούς και του επιτρέπουν να χαμογελά άνετα.
Αρχιτεκτονική στόματος dr.Theodora Skoura
ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ WOMANITY MAGAZINE
Ανακατασκευή του χαμόγελού σας με βάση τις αρχές της αρμονίας, με τη βοήθεια σύγχρονων υλικών, όπως το ζιρκόνιο
Το χαμόγελό μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της έκφρασής μας. Ολόκληρο το στόμα και οι εκφράσεις του παίζουν σπουδαιότατο ρόλο στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, καθώς συνδέονται με διεργασίες αντίληψης και ερμηνείας συμπεριφορών ψυχολογικά. Είναι δε διαπιστωμένος επιστημονικά ο αντίκτυπος ενός αρμονικού χαμόγελου στον τρόπο που ερμηνεύουν τη στάση και τις προθέσεις οι γύρω μας.
Οι αισθητικές επεμβάσεις στο πρόσωπο πρέπει να συνοδεύονται από αισθητική επανόρθωση των δοντιών για μία πιο ολοκληρωμένη νεανική εμφάνιση. Το χαμόγελο μπορεί πολύ εύκολα να προδώσει σημάδια γήρατος. Δυσαρμονίες στο χαμόγελο είναι δυνατόν να αποδομήσουν την ισορροπία ενός, κατά τα άλλα, αρμονικού προσώπου.
Στη φαρέτρα της αισθητικής οδοντιατρικής έχουν προστεθεί πρόσφατα πολύ σημαντικά νέα όπλα.
Προσθετική – Στεφάνες Ζιρκονίου
Η αποκατάσταση των δοντιών σας μπορεί να γίνει πια με απολύτως αισθητικά κεραμικά υλικά, χωρίς καθόλου μεταλλικό σκελετό και συνάμα με υψηλή αντοχή στις μασητικές πιέσεις.
Αναδιαμορφώνοντας εντελώς, τόσο το σχήμα, όσο και το χρώμα των δοντιών σας, η προσθετική αποκατάσταση με βάση το ζιρκόνιο εγγυάται φυσική διαφάνεια των δοντιών, ζεστή λευκότητα χρώματος και ρεαλιστική διάχυση του φωτός, όπως συμβαίνει στα φυσικά δόντια. Το κύριο αισθητικό πρόβλημα των παραδοσιακών στεφανών και γεφυρών ήταν ο μεταλλικός σκελετός που περιείχαν, ο οποίος πρόδιδε ότι δεν πρόκειται για φυσικά δόντια. Από την άλλη, ήταν, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, απολύτως απαραίτητος, καθώς προσέδιδε αντοχή στην προσθετική αποκατάσταση. Το ζιρκόνιο αντικαθιστά το μέταλλο, αφού εκτός από τέλεια αισθητική, αποδίδει άψογες μηχανικές ιδιότητες και αντοχή που το κάνει κατάλληλο για κάθε ασθενή. Ειδικότερα, το ζιρκόνιο πρέπει να επιλέγεται σε περιπτώσεις που ο ασθενής υποφέρει από βρυγμό (όταν σφίγγει ή τρίζει τα δόντια στον ύπνο), λόγω του ότι δε σπάει, ούτε ραγίζει, σε αντίθεση με τις κεραμικές αποκαταστάσεις πορσελάνης.
Συνήθως, η αισθητική αποκατάσταση των δοντιών με ζιρκόνιο γίνεται για τα 6-8 πρόσθια πάνω και κάτω δόντια, χωρίς να αποκλείονται όλα τα δόντια, ιδίως όταν η γραμμή χαμόγελου αποκαλύπτει και κάποια από τα πίσω δόντια.
Για την κατασκευή απαιτείται τρόχισμα των φυσικών δοντιών, λήψη αποτυπώματος και κατασκευή των αποκαταστάσεων στο εργαστήριο από τον οδοντοτεχνίτη, πριν κολληθούν στο ιατρείο πάνω στα φυσικά δόντια.
Οι αποκαταστάσεις αντικαθιστούν την τροχισμένη οδοντική ουσία, αλλά παράλληλα δίνουν καινούριο σχήμα δοντιών και λαμπερό χαμόγελο.
Διαδικασία αποκατάστασης
Η διαδικασία της αποκατάστασης περιλαμβάνει κάποια απαραίτητα στάδια πριν ολοκληρωθεί και για αυτό το λόγο απαιτούνται 5 επισκέψεις σε διάστημα δύο εβδομάδων μέχρι την παράδοση των μόνιμων αποκαταστάσεων.
Στο πρώτο ραντεβού, συζητιέται με τον ασθενή το πώς ακριβώς θα είναι το καινούριο του χαμόγελο και γίνεται επίδειξη σε εκμαγείο. Μετά την μελέτη του περιστατικού, αφού τροχιστούν τα δόντια, τοποθετούνται προσωρινές αποκαταστάσεις και έτσι ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητες του μετά την επέμβαση.
Ο ρόλος του οδοντοτεχνίτη είναι αρκετά σημαντικός στην όλη διαδικασία και βέβαια είναι βασική ευθύνη του οδοντιάτρου να συνεργάζεται με έμπειρο τεχνικό εργαστήριο.
Όταν οι μόνιμες αποκαταστάσεις είναι έτοιμες, θα πάρουν τις θέσεις των προσωρινών και τοποθετούνται με, διαφόρων αποχρώσεων, συγκολλητικά μέσα, ώστε να μην επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα από το χρώμα της κόλλας.
Με τη σωστή φροντίδα οι αποκαταστάσεις ζιρκονίου μπορούν να αντέξουν σε βάθος χρόνου, δικαιώνοντας το χαρακτηρισμό της μόνιμης αποκατάστασης. Η φροντίδα από την πλευρά του ασθενούς έγκειται στη σωστή στοματική υγιεινή στο σπίτι και στον τακτικό, ανά εξάμηνο, έλεγχο των δοντιών και των ούλων. Έτσι, ο ασθενής που αποφασίζει να αποκτήσει ένα καινούριο χαμόγελο υψηλής αισθητικής θα πρέπει, αφενός να νιώθει σίγουρος ότι η σύγχρονη οδοντιατρική έχει τα μέσα να του το προσφέρει, αλλά αφετέρου να είναι έτοιμος για τη διαχείριση και συντήρησή του σε βάθος χρόνου.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ,ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
άρθρο της Δρ.Σκούρα στο in.gr
Τόσο η οστεοπόρωση όσο και η περιοδοντίτιδα είναι ασθένειες που προσβάλλουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, άντρες και γυναίκες, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, όσο αυξάνεται η ηλικία.
Η οστεοπόρωση είναι μία σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της ποιότητας, της πυκνότητας και της αντοχής των οστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων. Ένα 30% – 50% των γυναικών προσβάλλεται από τη νόσο και προβλέπεται αύξηση των περιστατικών στο μέλλον. Η νόσος, που όπως είπαμε αφορά και τους άνδρες, ονομάστηκε «σιωπηλή επιδημία» καθώς η διάγνωση της σε αρχικά στάδια είναι πολλές φορές δύσκολη και εξελίσσεται σχετικά αθόρυβα.
Από την άλλη, η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονή των στηρικτικών ιστών των δοντιών, δηλαδή των ούλων και του οστού της γνάθου. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απώλεια οστού γύρω από τα δόντια που οδηγεί αντίστοιχα σε απώλεια των ίδιων των δοντιών, λόγω έλλειψης στήριξης και κινητικότητας. Συνοδεύεται από αιμορραγίες, πρησμένα ούλα ή αποκάλυψη ριζών και δημιουργία θυλάκων στη σχισμή των ούλων γεμάτων μικρόβια.
Ενώ η βασική αιτία της περιοδοντίτιδας είναι η συσσώρευση οδοντικής πλάκας λόγω πλημμελούς στοματικής υγιεινής, υπάρχει μία σειρά παραγόντων που επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία της νόσου. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η οστεοπόρωση.
Το φατνιακό οστό είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην οστεοπόρωση. Καθώς η βασική αιτία της οστεοπόρωσης θεωρείται η εμμηνόπαυση, η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει οιστρογόνα, ασβέστιο και βιταμίνη D. Αυτή η αγωγή οδηγεί αντίστοιχα και σε σημαντική αύξηση της πυκνότητας των οστών των γνάθων, μείωση της αιμορραγίας των ούλων και βελτίωση της εικόνας της περιοδοντίτιδας.
Η συσχέτιση των δύο νόσων καθώς και το γεγονός ότι, σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, το οστό της κάτω γνάθου επηρεάζεται από την οστεοπόρωση σε πολύ αρχικά στάδια, πριν τη σπονδυλική στήλη και τα μακρά οστά, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η περιοδοντολογική εξέταση θα μπορούσε να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, η οστεοπόρωση μπορεί να εξελίσσεται αθόρυβα, κάνοντας δύσκολη τη διάγνωση σε αρχικά στάδια οι ασθενείς με ιστορικό περιοδοντίτιδας θα πρέπει να συστήνεται να εξετάζονται προληπτικά για οστεοπόρωση.
Η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης της οστεοπόρωσης οφείλεται στη δυνατότητα έγκαιρης θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου. Όσο η νόσος προχωρά, τόσο περισσότερο απορροφάται το οστό των γνάθων και πολλές φορές είναι αδύνατη ακόμα και η μάσηση με τεχνητή οδοντοστοιχία. Η ποιότητα ζωής του ασθενούς υποβαθμίζεται, το διαιτολόγιο του περιορίζεται σε μαλακές τροφές χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και συνεπώς η οστεοπόρωση επιδεινώνεται περισσότερο.
Συνοψίζοντας τη συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με την οστεοπόρωση, αξίζει να αναφέρουμε πως οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά κάποιες φορές και διάγνωσης.
AIMOΡΡΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
άρθρο της Δρ.Σκούρα στο healthpress.gr
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε μια έγκυο τα ούλα να ματώνουν, να πρήζονται και να είναι πιο κόκκινα απ’ οτι συνήθως. Η ιδία η έγκυος η ακόμα και το περιβάλλον της, μπορεί να ανησυχήσουν από το γεγονός, ειδικά αν η εικόνα του προβλήματος τωνούλων είναι ιδιαίτερα έντονη.
Η αλήθεια είναι ότι οι ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τη φλεγμονή των ούλων. Φυσικά, μια προϋπάρχουσα της εγκυμοσύνης ουλίτιδα θα επιδεινωθεί και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Παλιά αγγλική ρήση έλεγε “gain a child lose a tooth”. Στην πραγματικότητα, μια εγκατεστημένη ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα μετά την εγκυμοσύνη και τότε πολύ περισσότερα από ένα δόντια θα βρεθούν σε κίνδυνο, καθώς τα ούλαθα αρχίσουν να υποχωρούν.
Τι πρέπει να κάνει μια έγκυος;
Εάν βουρτσίζοντας ή κάνοντας νήμα τα ούλα σας αιμορραγούν από μόνα τους τη νύχτα, αυτόματα, δε θα πρέπει να αποθαρρυνθείτε και να μην τα βουρτσίζετε. Χρησιμοποιήστε μαλακή οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε καθημερινά δυο φορές τουλάχιστον. Σε κάποιες περιπτώσεις μικρά εξογκώματα με πύον είναι δυνατόν να εμφανιστούν στα μπροστινά δόντια. Η έγκυος θα πρέπει να βρίσκεται υπό οδοντιατρική παρακολούθηση καθ’όλη τη διάρκεια της κυήσεως. Αν δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί ιατρικής φύσης, θα πρέπει να γίνεται κανονικά η θεραπεία των ούλων στο οδοντιατρείο αποφεύγοντας όμως τη χορήγηση αντιβιοτικών. Κάποια αντισηπτικά στοματικά διαλείμματα, όπως αυτά που περιέχουν χλωρεξιδίνη, μπορούν να υποβοηθήσουν τη θεραπεία τωνούλων της εγκύου. Σε γενικές γραμμές, η ουλίτιδα των εγκύων διαρκεί από το 2ο έως τον 9ο μήνα της κυήσεως, με εντονότερα συμπτώματα να εκδηλώνονται συνήθως τον 7ο και τον 8ο μήνα.
Πρόληψη η καλύτερη θεραπεία
Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Συνεπώς, θα πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία των δοντιών και των ούλων, σε όλη τη διάρκεια της ζωής και ιδιαίτερα πριν από περιόδους εγκυμοσύνης. Η πρόληψη συνίσταται στην επιμελή στοματική υγιεινή στο σπίτι (βούρτσισμα, νήμα) και στον εξαμηνιαίο οδοντιατρικό καθαρισμό και έλεγχο. Τέλος, η υγιεινή διατροφή και φυσικά η διακοπή του καπνίσματος αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στη διατήρηση των ούλων σε κατάσταση υγείας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επικοινωνία του οδοντιάτρου με τον γυναικολόγο θα βοηθήσει στη πιο σωστή αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ
άρθρο της Δρ.Σκούρα στο iatronet.gr
Το χαμόγελό μας είναι το πιο αντιπροσωπευτικό μας χαρακτηριστικό και αντανακλά τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης μας. Τυχαίνει συχνά ο οδοντιατρικός ασθενής να μη νιώθει άνετα με το χαμόγελό του και να αποφεύγει να χαμογελά με ανοιχτό το στόμα εξαιτίας προβλημάτων με τα δόντια του.
Ιδιαίτερα σε ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών τα προβλήματα είναι συχνότερα, καθώς συχνά φέρουν προσθετικές αποκαταστάσεις όπως στεφάνες ή γέφυρες και παράλληλα πάσχουν από νόσους των ούλων όπως η περιοδοντίτιδα.
Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων είναι τα αισθητικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από την υποχώρηση των ούλων και του οστού των γνάθων. Η περιοδοντίτιδα οδηγεί στη συρρίκνωση των ούλων και του οστού κάτω από αυτά, απογυμνώνοντας πολλές φορές μέρος της ρίζας και προκαλώντας κινητικότητα των δοντιών.
Όταν τα ούλα υποχωρούν, εκτός από το έντονο αισθητικό πρόβλημα, τίθεται και σοβαρό θέμα στήριξης του δοντιού ή πιθανώς ενός εμφυτεύματος.
Λύση σε όλα αυτά τα περιοδοντολογικά, όπως ονομάζονται, προβλήματα δίνουν οι σύγχρονες τεχνικές πλαστικής περιοδοντίου. Η αλματώδης εξέλιξη στα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως τα οστικά μοσχεύματα και οι μεμβράνες, μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία περιστατικά που παλιότερα ήταν αμφίβολης πρόγνωσης. Έτσι μπορούν να καλυφθούν απογυμνωμένες ρίζες δοντιών, να στηριχτούν δόντια με περιοδοντίτιδα, να δημιουργηθεί μία σταθερή βάση για εμφυτεύματα και να δοθεί υγιής, αισθητικά αποδεκτή εμφάνιση ούλων.
Τεχνικές όπως η κατευθυνόμενη οστική ανάπλαση, μπορούν να δώσουν ασφαλή αποτελέσματα στο πρόβλημα της υποχώρησης του οστού με την πάροδο της ηλικίας με τη συμβολή μοσχευμάτων και μεμβρανών.
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο δηλαδή η γραμμή των ούλων είναι πολύ χαμηλά. Έτσι όταν χαμογελάμε φαίνεται μεγάλο μέρος των ούλων και τα δόντια δείχνουν κοντά. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια νόσο του περιοδοντίου αλλά πρόκειται για σταθερό χαρακτηριστικό του ατόμου από τη νεαρή ηλικία που ανέτειλαν τα μόνιμα δόντια του. Σε αυτό το αισθητικό πρόβλημα που λέγεται ‘ουλικό χαμόγελο’ πραγματοποιείται ουλοπλαστική με laser μαλακών ιστών που μας δίνει μία πιο σωστή αναλογία ούλων – δοντιών όταν χαμογελάμε.
Η απλή εξέταση του στόματος μας μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε για την κατάσταση της υγείας μας. Συγκεκριμένα, τα ούλα μας αποτελούν πολύ σημαντικό δείκτη υγείας, καθώς είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις μεταβολές που συμβαίνουν σε ολόκληρο τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους στρες ή ορμονικών μεταβολών μπορεί να συμβαίνουν σε αυτά μεταβολές που, κάποιες φορές, είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε και μόνοι μας. Τέτοιες αλλαγές είναι οι συχνότερες αιμορραγίες, η ευερεθιστότητα και η γενικευμένη ή πιο εντοπισμένη φλεγμονή.
Υγεία των ούλων και παχυσαρκία
Ενδιαφέρον έχει η συσχέτιση της υγείας των ούλων με το πρόβλημα της παχυσαρκίας, ειδικά στα νεαρότερα άτομα.
Η παχυσαρκία αποτελεί από μόνη της σοβαρότατο πρόβλημα υγείας για μια κοινωνία καθώς συνδέεται με πλήθος νοσολογικών οντοτήτων και δυσχεραίνει έντονα την πρόγνωση και θεραπεία τους. Παρ’ όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της προληπτικής ιατρικής ,αφού είναι κομμάτι του τρόπου ζωής και μάλιστα πλήττει κυρίως, συμφώνα με στατιστικές , τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
Μελέτες έδειξαν πως η υγεία των ούλων είναι πιο ευάλωτη στα παχύσαρκα άτομα. Η χρόνια ουλίτιδα και η πιο προχωρημένη μορφή της ,δηλαδή η περιοδοντίτιδα, είναι πιο συχνές όταν το βάρος μας υπερβαίνει αρκετά το φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η παχυσαρκία ρίχνει την άμυνα του οργανισμού μας. Τα ούλα, ως ευαίσθητος δείκτης υγείας του οργανισμού, προσβάλλονται πολύ πιο εύκολα από τα υπεύθυνα για περιοδοντίτιδα μικρόβια όπως η P.Gingivalis. Έτσι, παρατηρούνται πολύ συχνότερα φλεγμονές και χρονιές νόσοι των ούλων.
Ένας υγιής τρόπος ζωής υιοθετείται και γίνεται πιο εύκολα βίωμα όταν ξεκινά σε νεαρή ηλικία. Η τακτική άθληση και ένα ισορροπημένο διατροφικά διαιτολόγιο θα είναι πάντα το πιο σημαντικό βήμα πρόληψης. Η υγεία των ούλων, αλλά και ολόκληρου του στόματος, εξασφαλίζεται περαιτέρω με τακτικά οδοντιατρικά check-up και οδοντιατρικό καθαρισμό ανά 6μηνο.
Φάτε φρούτα με έντονο χρώμα και καταπολεμήστε την περιοδοντίτιδα
άρθρο της δρ.Σκούρα στο in.gr
Ως γνωστόν τα συστατικά των τροφών διασπώνται και μεταβολίζονται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα σε απλούστερες ενώσεις. Το πρώτο στάδιο αυτού του μεταβολισμού συμβαίνει στο στόμα, από τα ένζυμα του σάλιου. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ίδιες οι ανθοκυάνες ελάχιστα απορροφώνται αυτούσιες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Θα πρέπει πρώτα να διασπαστούν από τα ένζυμα του σάλιου για να εκδηλώσουν το εύρος των ευεργετικών τους δράσεων.
Εν τέλει απέδειξαν πως το ποσοστό του μεταβολισμού των ανθοκυάνων στο στόμα εξαρτάται και από τη μικροβιακή χλωρίδα του στόματος. Δηλαδή, σε ένα υγιές στόμα, τα ένζυμα του σάλιου είναι περισσότερο σε θέση να μεταβολίσουν τις ανθοκυανίνες των μούρων στα ευεργετικά, αντικαρκινικά παράγωγα τους.
Είναι σημαντικό για όλους αυτούς τους λόγους να εντάξουμε φρούτα όπως τα μούρα, τα μύρτιλλα, τα σμέουρα, τα κόκκινα σταφύλια και τισ φράουλες στο διαιτολόγιο μας λόγω τη αντικαρκινικής και αντιοξειδωτικής δράσης τους.
Για να εκμεταλλευθούμε στο μέγιστο τα οφέλη τους θα πρέπει να διαθέτουμε άριστη στοματική υγεία. Οι τακτικοί ανά εξάμηνο οδοντιατρικοί έλεγχοι και η επιμελής φροντίδα των δοντιών στον σπίτι είναι αρκετά για να το επιτύχουμε.