Υπηρεσιες

ΛΕΥΚΑΝΣΗ

7038204_m

Η λεύκανση των δοντιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής.

Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και με μικρό κόστος διαδικασία, η οποία συμβάλλει στη αλλαγή του χρώματος των δοντιών.

Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι, ενώ η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ασθενή στο σπίτι, από τον οδοντίατρο στο χώρο του οδοντιατρείου ή συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Η εξωτερική επιφάνεια του δοντιού ονομάζεται σμάλτο.

Μέρα με τη μέρα, στην επιφάνεια του σμάλτου σχηματίζεται μια λεπτή επικαλυπτική στρώση στην οποία εύκολα προσκολλώνται δυσχρωμίες. Οι δυσχρωμίες αυτές ονομάζονται εξωτερικές δυσχρωμίες ή κηλίδες.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι εξωτερικές δυσχρωμίες είναι η ηλικία, το τσιγάρο, τα αναψυκτικά, το κρασί, το τσάι και ο καφές.

Δυσχρωμίες, ωστόσο, είναι πιθανόν να προκύψουν και στο εσωτερικό του δοντιού. Πρόκειται για τις λεγόμενες εσωτερικές δυσχρωμίες.

Οι εσωτερικές δυσχρωμίες οφείλονται κυρίως στην παρατεταμένη παραμονή των εξωτερικών δυσχρωμιών στην επιφάνεια του δοντιού, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως στην ηλικία, στη υπερβολική έκθεση στο φθόριο κατά την παιδική ηλικία, τη λήψη αντιβιοτικών που περιέχουν τετρακυκλίνη, σε ορμονικές διαταραχές, φάρμακα κ.α.

Η πλέον συνηθισμένη εσωτερική δυσχρωμία είναι αυτή που δημιουργείται σε δόντι το οποίο έχει απονευρωθεί.

Τύποι λεύκανσης δοντιών

Στις περισσότερες περιπτώσεις λεύκανσης γίνεται εφαρμογή στην επιφάνεια του δοντιού ενός διαλύματος λεύκανσης (υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή του υδρογόνου, σε διαφορετικές, κατά περίσταση, περιεκτικότητα) που έχει τη μορφή ζελέ.

Το υλικό αυτό, αφού τοποθετηθεί στην επιφάνεια του δοντιού αυτοενεργοποιείτε ή ενισχύετε η δράση του με την χρήση ειδικής συχνότητας φωτός (laser, ειδικές λάμπες λεύκανσης, αλλογόνο, ,led κ.α.).

Λευκαντικός παράγοντας και μηχανισμός δράσης

Ο παράγοντας που χρησιμοποιείται για την λεύκανση των δοντιών είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε διαφορετικές κατά περίσταση περιεκτικότητα.

Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου μόλις έρθει σε επαφή με το σμάλτο των δοντιών διασπάται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και ουρία και στη συνέχεια το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε νερό και δραστικά ιόντα υδροξυλίου.

Αυτά τα ιόντα προκαλούν την λεύκανση των δοντιών αφού προσκολλώνται στα σωματίδια των δυσχρωμιών και τις διαλύουν.

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Ενδείκνυται μονό ως επιπρόσθετη διαδικασία για να ενισχύσει το επιθυμητό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται σε μία ή δύο εβδομάδες.

Ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει το μασελάκι για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί από 30 έως 90 λεπτά και θα χρειαστούν από μία έως και τρεις συνεδρίες, ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας και το πόσο λευκά επιθυμείτε να γίνουν τα δόντια σας.

Ο οδοντίατρος ξεκινά καταγράφοντας το ιστορικό του ασθενή, ώστε να μάθει πώς προέκυψαν οι δυσχρωμίες των δοντιών (Διαφορετικοί τύποι δυσχρωμιών θα έχουν διαφορετική απόκριση στη θεραπεία), εφαρμόζει ένα ειδικό προστατευτικό ζελέ στα ούλα και στη συνέχεια τον λευκαντικό παράγοντα.

Οι λευκαντικοί παράγοντες μπορεί να είναι αυτοενεργοποιούμενοι ή να ενεργοποιούνται με θερμότητα λάμπας ή με ειδικής συχνότητας φώς (laser, led, plasma κ.α.)

Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο σε απονευρωμένο δόντι

Η βελτίωση της εμφάνισης ενός δοντιού που έχει απονευρωθεί απαιτεί την εφαρμογή μίας ελαφρά διαφορετικής τεχνικής με την οποία το δόντι λευκαίνει από το εσωτερικό του.

Ο οδοντίατρος εφαρμόζει τον λευκαντικό παράγοντα εντός του δοντιού και στη συνέχεια φράζει το δόντι με προσωρινό σφράγισμα αφήνοντας το υλικό να δράσει για αρκετές μέρες.

Η διαδικασία αυτή είτε θα έχει αποτέλεσμα με μία μόνο εφαρμογή είτε θα χρειαστεί να επαναληφθεί εωσότου το δόντι αποκτήσει την επιθυμητή απόχρωση.

Λεύκανση δοντιών, ανεπιθύμητες ενέργειες

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία έχουν δημοσιευθεί, από έγκυρους επιστημονικούς φορείς, περισσότερες από 10.000 ερευνητικές εργασίες που να αφορούν την λεύκανση χωρίς ούτε μία να αναφέρει οποιαδήποτε πρόκληση βλάβης.

Οι παρενέργειες της λεύκανσης είναι σπάνιες, αν και τα δόντια ορισμένων ασθενών (σε ποσοστό ασθενών μικρότερο του 7%) είναι πιθανό να γίνουν πιο ευαίσθητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα (2-3 ημέρες). Πιθανό είναι επίσης να προκληθεί ένας παροδικός ελαφρύς ερεθισμός των ούλων(σε ποσοστό ασθενών μικρότερο του 1%).

Κατά την εγκυμοσύνη η λεύκανση αντενδείκνυται προληπτικά, καθώς η επίπτωση των λευκαντικών υλικών στην ανάπτυξη του εμβρύου δεν είναι ακόμα γνωστή.

Λεύκανση δοντιών, κόστος και διάρκεια του αποτελέσματος

Το κόστος της λεύκανσης δοντιών κυμαίνεται.

Το κόστος της λεύκανσης δοντιών εξαρτάται από το αν πρόκειται για δόντι που έχει απονευρωθεί ή ζωντανό δόντι όπως επίσης εάν η λευκανση των δοντιών γίνετε στο σπίτι ή στο ιατρείο καθώς επίσης εάν γίνετε με laser, με αυτοενεργοποιούμενα υλικά ή χρήση ειδικής συχνότητας φωτός.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δοντιών έχει μέσο χρόνο διάρκειας 18 μήνες. Μπορεί βέβαια με την κατάλληλη συντήρηση να είναι μόνιμο.

Όλες οι μέθοδοι είναι διαθέσιμες στο ιατρείο και κατά την εξέταση σας η γιατρός θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο για την περίπτωση σας.

Δείτε περιστατικά μας στον σύνδεσμο || Press here to see photos of our cases || Premere qui per vedere delle foto degli intervent || Drücken sie hier um das Foto Fällen sehen ||Appuyez ici pour voir les photo de notres cas

Powered by: Wordpress